60 hyvää syytä -video | 03/03/2020

Outi Uimari: Elämänlaatua laskevia naisten sairauksia täytyy tutkia enemmän

Vaikka hyvänlaatuiset sairaudet eivät lyhennä elinikää, ne laskevat monen naisen elämänlaatua merkittävästi, sanoo Outi Uimari.

Hyvänlaatuisia sairauksia ja kasvaimia tutkitaan vähemmän kuin pahanlaatuisia sairauksia, sanoo synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri ja kliininen opettaja Outi Uimari.

Lääketieteessä keskitytään yhä enemmän hyvinvointiin ja elämänlaatuun, sillä ihmisen maksimaalinen elinikä alkaa olla saavutettu. Se tarkoittanee, että tutkimus kohdistuu entistä useammin myös hyvänlaatuisiin sairauksiin.
Esimerkiksi endometrioosi on krooninen, hyvänlaatuinen naisten kipusairaus, joka ei lyhennä elämän pituutta. Elämänlaatuun sillä voi kuitenkin olla suuri vaikutus.

”Endometrioosia täytyy tutkia lisää, sillä nykyiset hoitokeinot eivät ole missään nimessä riittäviä. Endometrioosin oireiden hoito parantaa sekä naisen, pariskunnan että koko perheen hyvinvointia”, Uimari sanoo.

Katso ja kuuntele alla olevalta videolta lisää Uimarin ajatuksia tutkimuksesta ja sen tekemisestä.

Suomen Lääketieteen Säätiön 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi säätiö nostaa esiin kotimaisia lääketieteellisen tutkimuksen tekijöitä, heidän työtään ja työn merkitystä Suomelle ja suomalaisille.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen