Uutiset | 03/07/2019

Tutkimuspotilaan kokemuksia: Ikään kuin koekaniini

Siinä vaiheessa, kun Juho Juutilaisen syöpä oli jo pahasti levinnyt, hän sai mahdollisuuden osallistua kliiniseen lääketutkimukseen. Kuin koekaniini hän antoi oman kehonsa tutkimukselle – ja sai palkinnoksi elämän. Melanoomaan sairastunut ja siitä parantunut Juho kertoo oheisella videolla osallistumisestaan lääketieteelliseen tutkimukseen.

Digitaalisen median ammattilainen ja monialayrittäjä Juho Juutilainen sai melanoomadiagnoosin vuonna 2004. Kului vuosia, syöpä levisi ja Juho suunnitteli jo omia hautajaisiaan. Viimeisenä oljenkortena hän osallistui kliiniseen lääketutkimukseen, vaikka tiesikin sen riskit.

– Ajattelin, että henki on lähtemässä joka tapauksessa, että aivan sama. Katsotaan vielä tämä kortti loppuun.

Kaksoissokkotestinä toteutetussa tutkimuksessa osalle annettiin uutta, osalle vanhaa lääkettä. Osallistujat itse eivät tienneet kumpaa heidän suoneensa viikoittain Syöpäklinikalla pistettiin.

– Testin lopputulos on se, että istun tässä ja olen hengissä, Juho sanoo.

Video on tärkeä muistutus

Suomen Lääketieteen Säätiö, Biopankkien Osuuskunta ja Nuorten Lääkärien Yhdistys ovat yhteistyössä toteuttaneet Juhon tarinasta kuusiminuuttisen videon.

Videolla halutaan muistuttaa, että kaikilla suomalaisilla on oikeus ja mahdollisuus osallistua lääketieteen kehittämiseen.

Juholla testattavan lääkehoidon ensimmäiset vaikutukset olivat dramaattiset. Ensimmäisten viikkojen kuluessa kasvaimet alkoivat pienentyä ja muutamassa kuukaudessa suurin osa oli hävinnyt kokonaan.

Hänen viimeiset syöpähoitonsa päättyivät vuosi sitten, joten teoreettisesti ajatellen mies on nyt terve. Juho kokee olevansa etuoikeutettu.

– Jollain tavalla tuntui jopa epäreilulta saada niin hyvää hoitoa. Uusi lääke ei ollut markkinoilla, joten monilla muilla ei siinä vaiheessa ollut mahdollisuutta samaan, hän pohtii.

Juhon mielestä tutkimukseen mukaan pääsyä pitäisi helpottaa niin, että jokaisella olisi mahdollisuus saada tietoa meneillään olevista tutkimuksista ja halutessaan yrittää hakeutua niihin mukaan.

”Ikään kuin koekaniini”-video esitetään johdantona Porin SuomiAreenalla 15.7., missä Suomen Lääketieteen Säätiö on mukana keskustelemassa tutkimuksen ja terveydenhoidon tulevaisuudesta.