Uutiset | 08/01/2020

Pohjolan lääketieteen palkinto professori Eija Kalsolle

Pohjolan 20 000 euron lääketieteen palkinnon saa Helsingin yliopiston professori Eija Kalso. Kalson ansiokas työ kivun hoitoon ja tutkimukseen liittyen on helpottanut lukuisien kipupotilaiden elämää.

Palkinto luovutetaan Eija Kalsolle Lääkäri 2020 -tapahtumassa perjantaina 10.1. Kalso on tutkinut muun muassa kroonisen kivun taustalla olevia biologisia mekanismeja ja selvittänyt, miten väliaikainen kipu voi muuttua pysyväksi. Tutkimustyönsä ohella Kalso on kehittänyt aktiivisesti kivun hoitoa. Hän on käynyt ansiokasta ja rohkeaa keskustelua opioidien ja kannabiksen käytöstä kivun hoidossa.

Kalso toimii Helsingin yliopiston kivun tutkimuksen ja hoidon professorina sekä HUSin kipuklinikan ylilääkärinä. Hän on International Association for the Study of Pain -järjestön presidentti ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen vuodesta 2010. Lähes 300 tieteellistä artikkelia julkaissut Kalso on palkittu monilla kansallisilla ja kansainvälisillä palkinnoilla ja huomionosoituksilla.

Palkinto pohjautuu Lääketieteen Säätiölle tehtyyn lahjoitukseen

Pohjolan lääketieteen palkinto jaettiin nyt 40. kerran. Palkinnon suuruus on 20 000 euroa. Suomen Lääketieteen Säätiön vuodesta 1981 jakama palkinto myönnetään suomalaiselle lääkärille huomattavasta kansallisesta ja kansainvälisestä elämäntyöstä lääketieteen alalla. Palkinnon saajan valitsee valiokunta, johon kuuluvat Duodecimin, Suomen Lääkäriliiton, Finska Läkaresällskapetin ja Lääketieteen Säätiön hallitusten puheenjohtajat.

Palkinto sai alkunsa 80-luvun alussa, kun Pohjola-yhtiöiden kantayhtiöt, Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Suomi-Salama ja Vakuutusosakeyhtiö Pohjola täyttivät 90 vuotta peräkkäisinä vuosina 1980 ja 1981. Sen kunniaksi yhtiöiden hallitukset tekivät lahjoituksen Suomen Lääketieteen Säätiölle, ja säätiöön perustettiin Pohjolan ja Suomi-yhtiöiden rahasto. Palkinto jaetaan vuosittain tuosta rahastosta.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen