Uutiset | 11/01/2019

Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto emeritusprofessori Markku Mäelle

Pohjolan ja Suomi-yhtiön 20 000 euron lääketieteen palkinto on myönnetty Tampereen yliopiston emeritusprofessori Markku Mäelle. Mäki on keliakian tutkimuksen uranuurtaja Suomessa.

Palkinto luovutettiin Mäelle Lääkäri 2019 -tapahtumassa keskiviikkona 9.1. Mäen johtamat tutkimusryhmät ovat muun muassa tehneet ainutlaatuisia havaintoja keliakian vasta-aineista ja niiden hyödyntämisestä taudin diagnosoinnissa.

Mäki väitteli lastentautiopin tohtoriksi vuonna 1982 Tampereen yliopistosta, minkä jälkeen hän perusti poikkitieteellisen tutkijaryhmän. Ryhmä keskittyi ensin tutkimaan lasten keliakiaa, mutta laajensi myöhemmin tutkimuksen koskemaan myös aikuisia.

Mäki on uransa aikana tutkinut ansiokkaasti keliakian moni-ilmeisyyttä, diagnostiikkaa, perimää ja taudinaiheuttajamekanismeja. Hänen tutkimuksensa ansiosta on uudistettu keliakiaa koskevia Käypä hoito
-suosituksia ja kehitetty apteekista ostettava keliakian pikatesti. Lisäksi Mäen johtama tutkimusryhmä on ollut mukana standardoimassa eurooppalaisen terveydenhuollon käyttämiä keliakian seulontakokeita.

Yli 100 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan keliakiaa. Suurella osalla tauti on kuitenkin diagnosoimatta. Lääkettä keliakian hoitoon ei vielä ole, vaan sitä hoidetaan elinikäisellä gluteenittomalla ruokavaliolla. Mäki on mukana kehittämässä mittareita lääketutkimuksiin ja toimii useamman lääkeyhtiön tieteellisenä neuvonantajana.

Palkinto pohjautuu Lääketieteen Säätiölle tehtyyn lahjoitukseen

Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto jaettiin nyt 38. kerran. Palkinto sai alkunsa 80-luvun alussa, kun Pohjola-yhtiöiden kantayhtiöt, Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Suomi-Salama ja Vakuutusosakeyhtiö Pohjola, täyttivät 90 vuotta peräkkäisinä vuosina 1980 ja 1981. Sen kunniaksi yhtiöiden hallitukset tekivät lahjoituksen Suomen Lääketieteen Säätiölle, ja säätiöön perustettiin Pohjolan ja Suomi-yhtiöiden rahasto. Palkinto jaetaan vuosittain tuosta rahastosta.

Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto on tunnustus huomattavasta kansallisesta ja kansainvälisestä elämäntyöstä. Palkinnon saajan valinneeseen valiokuntaan kuuluvat Suomen Lääkäriliiton, Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Finska Läkaresällskapetin ja Suomen Lääketieteen Säätiön hallitusten puheenjohtajat. Palkinto on myönnetty vuosittain Lääkäripäivien yhteydessä vuodesta 1981 lähtien.

Lue lisää Pohjolan ja Suomi-yhtiön palkinnosta täällä.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen