Uutiset | 18/12/2019

Säätiöiden post doc -pooli jakoi apurahoja 29 tutkijalle

Suomen Lääketieteen Säätiön apuraha myönnettiin Svetlana Vakkilaiselle, joka tutkii immuunipuutoksen mekanismeja rusto-hiushypoplasissa eli RHH-taudissa.

Säätiöiden post doc -pooliin kuuluvat säätiöt jakoivat joulukuussa 2019 yhteensä 1,41 miljoonaa euroa apurahaa 29 tohtorille. Lisäksi toisen vuoden apurahoina aikaisempien päätösten nojalla varattiin neljälle tohtorille yhteensä 149 000 euroa. Apurahojen ansiosta nuoret perheelliset tutkijat voivat rahoittaa tutkimusjakson ulkomaisessa huippuyliopistossa.

Suomen Lääketieteen Säätiön 80 000 euron suuruinen apuraha myönnettiin Svetlana Vakkilaiselle. Vakkilainen tutkii, miksi RHH-potilaiden puolustuskyky on niin heikko.

Rusto-hiushypoplasia on harvinainen mutta Suomessa poikkeuksellisen yleinen perinnöllinen tauti. Taudin ominaispiirteitä ovat lyhytkasvuisuus, hiusten hentous, immuunivaje, anemia ja lisääntynyt syöpäriski.

Oppeja maailmalta Suomeen

Vakkilainen viettää post doc -kautensa Yhdysvaltain terveysvirastossa (National Institutes of Health). Hän toivoo, että tutkimuksen tuoma tieto auttaa ymmärtämään, kuinka RHH-potilaan oireita voidaan helpottaa ja tauti mahdollisesti jopa parantaa. Hänen tarkoituksenaan on luoda kantasolumalli, jossa on tautia aiheuttava geenimuutos.

– Kun kantasolumalli on luotu, voin tutkia, mikä RHH-potilaan puolustuskykyä ylläpitävien valkosolujen toiminnassa on poikkeavaa, Vakkilainen kertoo.

Hänen tavoitteenaan on perustaa Suomeen tutkimusryhmä, joka tekee immuunipuutostaudeista kantasolumalleja.

– Yhdysvalloissa immunologian tutkimus on huipputasolla. Tarkoitukseni on tuoda hyviä oppeja ja tärkeää tietoa mukanani. Toivon, että immunologia on tulevaisuudessa oma lääketieteen erityisalansa Suomessakin.

Säätiöiden post doc -pooli perustettiin vuonna 2009. Siihen kuuluu kaudella 2019–2021 kolmetoista säätiötä, jotka ovat sijoittaneet pooliin yhteensä 3,2 miljoonaa euroa vuosittain. Mukana ovat Emil Aaltosen Säätiö, Alfred Kordelinin Säätiö, Liikesivistysrahasto, Paulon Säätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiö, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Lääketieteen Säätiö, Svenska Kulturfonden, Svenska litteratursällskapet, Tekniikan edistämissäätiö, Jenny ja Antti Wihurin Rahasto sekä Ulla Tuomisen Säätiö.

Post doc -poolin seuraava hakukierros järjestetään 15.12.2019–15.1.2020. Haun tulokset julkistetaan huhtikuun alussa. Lue lisää ja hae apurahaa täällä.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen