Uutiset | 06/05/2020

Suomen Lääketieteen Säätiöltä 400 000 euron apurahat nuorille tutkijoille tulevaisuuden terveysuhkien torjuntaan

Suomen Lääketieteen Säätiön juhlavuoden ylimääräiset apurahat ohjataan tutkimuksiin, jotka keskittyvät tulevaisuuden terveysuhkiin ja niiden torjuntaan. Myönnettävät apurahat kohdennetaan nuorille lääkäritutkijoille lääketieteellisesti merkittäviin uusiin tutkimusavauksiin.

Tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan juhliva Suomen Lääketieteen Säätiö jakaa 400 000 euroa uusiin tutkimusavauksiin. Apurahat ohjataan tutkimushankkeille, joiden kautta voitaisiin varautua vielä tuntemattomiin terveysuhkiin ja mahdollisesti torjua niitä. Apurahoja voi hakea 31. toukokuuta asti apurahapalvelussa.

– Sekä 60-vuotinen historiamme että tämä aika on osoittanut, että lääketieteellä on valtava merkitys yhteiskuntien hyvinvoinnin takaamisessa. Lääketieteen odotetaan vastaavan esimerkiksi tartuntatautien ja ilmastokriisin tuomiin terveysvaikutuksiin. Mitä muuta terveysuhkia edessä on, sitä emme vielä tiedä, ja silti niihin tulee jo valmistautua, sanoo Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja Oskari Heikinheimo.

Nuorten tutkijoiden tukeminen tärkeää

Lääketieteen Säätiön uusi apurahahaku on tarkoitettu nuorille lääkäritutkijoille. Hakijalta edellytetään lääketieteen tohtorin tutkintoa.

– Koronatilanne on nostanut tulevaisuuden terveysuhat ja niihin vastaamisen isoksi ja akuutiksi teemaksi. On hyvä kuitenkin muistaa, että lääketieteellinen tutkimus on pitkäjänteistä ja tämä akuutti virus on vain yksi monista terveyteemme ja turvallisuuteen vaikuttavista asioista. Uudet uhat tarvitsevat uutta näkemystä. Paljon kysymyksiä nousee muun muassa siitä, mitä terveysvaikutuksia ilmastokriisillä on tai mitä uusia mahdollisuuksia terveysteknologinen kehitys tuo, Heikinheimo sanoo

– Uskomme, että nuorten lääkäreiden ja uusien tutkijasukupolvien tukeminen on tulevaisuuteen varautumista mitä suurimmassa määrin.

Juhlavuoden apurahat ovat vuosittaisen rahoituksen lisänä

Uusien, rohkeiden avausten tuki täydentää säätiön meneillään olevaa apurahahakua. Hae apurahaa apurahapalvelun kautta.

Apurahat ovat ryhmille myönnettäviä hankeapurahoja. Rahoitusta myönnetään myös hankkeiden materiaali- ja laitehankintoihin. Rahoitettavien hankkeiden on oltava käynnissä tai ne on käynnistettävä mahdollisimman pian rahoituspäätöksen jälkeen. Myönnettävä rahoitus on käytettävä vuosien 2021–2022 aikana.

Jaettavien apurahojen suuruudet ovat 50 000 ja 100 000 euroa. Apurahaa voi hakea, vaikka hakisi muutakin apurahaa samassa haussa. Yleiskustannusosuus on enintään 10 prosenttia apurahasta. Juhlavuoden apurahat ovat haettavina 1.5.–31.5.2020.

Hakemukset arvioi Lääketieteen Säätiön apurahavaliokunta. Rahoituspäätökset julkistetaan 20. marraskuuta 2020.

 

Lisätietoja:

Jouni Lounasmaa

Asiamies, Suomen Lääketieteen Säätiö

asiamies@laaketieteensaatio.fi

puh. 050 371 9590

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen