60 hyvää syytä | 08/06/2020

60 hyvää syytä: Tutkimus voi auttaa kukistamaan keliakian

Suomalaiset sairastavat maailmassa eniten keliakiaa. Suomessa tehdäänkin korkeatasoista keliakiatutkimusta, jonka avulla sairauden puhkeaminen voidaan tulevaisuudessa estää jopa kokonaan.

Suomalaisista keliakiaa sairastaa jopa yli kaksi prosenttia, mikä on muihin maihin verrattuna suuri määrä. Koska Suomessa keliakiaa sairastavia on paljon, tarjoaa se myös loistavan ympäristön taudin korkeatasoiselle tutkimukselle.

– Suomessa keliakia on ollut tutkimuskohteena  jo pitkään. Sen vuoksi meillä on kattava potilasrekisteri ja upeita kansainvälisiä tutkimuksia, kertoo lastenlääkäri ja professori Kalle Kurppa.

Jopa puolet keliakiaa sairastavista saattaa kuitenkin edelleen jäädä diagnosoimatta. Kurpan mukaan on kuitenkin hienoa, että suurin osa potilaista löydetään jo sairauden varhaisessa vaiheessa, sillä tautiin liittyvät ongelmat kehittyvät ajan myötä.

Keliakia voidaan jopa estää

Uudet tutkimukset saattavat mahdollistaa sen, että osalla potilaista sairastuminen voitaisiin tulevaisuudessa estää jopa kokonaan.

– Uudet tutkimukset auttavat selvittämään, onko riskiryhmään kuuluvien potilaiden ympäristössä tekijöitä, jotka laukaisevat taudin ja jotka tunnistamalla ne voidaan myös poistaa. Tavoitteena on, että pystymme hoitamaan sairastuneita niin hyvin kuin mahdollista ja ehkäisemään sairauden silloin, kun se on mahdollista.

Tutkimuksessa voi mennä vuosia – jopa vuosikymmeniä – ennen kuin saadaan merkittäviä tuloksia. Kurpan mukaan tutkijalta vaaditaankin pitkäjänteisyyttä, nöyryyttä ja uteliaisuutta.

Alla olevalla videolla Kalle Kurppa kertoo tutkimuksestaan ja sen mahdollisuuksista. 60-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Suomen Lääketieteen Säätiö nostaa esiin kotimaisia lääketieteellisen tutkimuksen tekijöitä, heidän työtään ja työn merkitystä Suomelle ja suomalaisille. #60hyvääsyytä

 

 

Suomen Lääketieteen Säätiön kautta voit tukea suomalaista lääketieteellistä tutkimusta myös keliakian kukistamiseksi. On monta tapaa – ja tuhansia syitä – lahjoittaa. Tutustu eri lahjoitustapoihin täällä ja tee tärkeä lahjoituksesi.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen