Esittelyssä apurahatutkimus 2022

Luvassa tarkempaa diagnostiikkaa ALS-potilaille

LL Osma Rautila selvittää tutkimuksessaan ALS:iin liittyviä perinnöllisiä muutoksia. 

 

Liikehermoja rappeuttavaan amyotrofiseen lateraaliskleroosiin eli ALS:iin sairastuu Suomessa vuosittain noin 140 ihmistä. Kyseessä on perinnöllinen sairaus, jonka edetessä lihakset menettävät hermoyhteytensä, heikkenevät ja surkastuvat. Parantavaa lääkehoitoa ALS:iin ei ole.

”Tarkempi diagnostiikka auttaisi paitsi ennustamaan taudin kulkua, myös kohdistamaan mahdolliset tulevat lääkehoidot potilaille, jotka niistä hyötyvät”, Rautila kertoo. 

Hän uskoo, että tulevaisuudessa ALS jakautuu useisiin eri alakategorioihin, kuten esimerkiksi syövät. Tiedetään, että Suomessa sairaudesta on kaksi eri päätyyppiä, joihin liittyvät erilaiset muutokset perimässä. Näiden tautimuotojen lisäksi on iso joukko perinnöllistä ALS:ia sairastavia, joiden geneettistä taustaa ei vielä tunneta.

”Etsimme suomalaisten ALS-potilaiden perimästä tautiin liittyviä muutoksia koko genomin analysointiin pohjautuvilla long-read-tekniikoilla. Sairaus on Suomessa maailmanlaajuisesti vertailtuna melko yleinen, ja meille on rikastunut tiettyjä geenimuutoksia”, Rautila kertoo.

Rautilan mukaan perimää analysoimalla voidaan päästä myös taudin syyn jäljille ja löytää keinoja lääkehoitojen kehittämiseen.

”Toiveena on, että saamme tunnistettua ALS:in eri tautimuodot ja muodostettua alakategorioita. Sitä kautta voidaan myös löytää keinoja täsmähoitojen kehittämiseen.”

Lue myös näistä apurahatutkimuksista

Tekoäly voi auttaa arvioimaan rintasyöpäriskiä

Dosentti Otso Arponen ryhmineen tutkii, voidaanko tekoälyn avulla havaita mammografiakuvista, jos ihmisellä on kohonnut riski sairastua rintasyöpään.

Lue lisää

Ihmiskehossa lymyilee iso joukko viruksia

Tiedetään, että monet tautia aiheuttavat virukset säilyvät tartunnan jälkeen ihmisen kudoksissa koko tämän eliniän. Tällaisia ovat esimerkiksi parvorokko- , vesirokko-, vauvarokko- ja papilloomavirukset. LT Maria Perdomo tutkii, mikä on näiden virusten lääketieteellinen merkitys.

Lue lisää

Miten infektiot liittyvät dementiaan?

LT Pyry Sipilä selvittää laajojen väestötutkimusten avulla infektioiden merkitystä dementian synnyssä.

Lue lisää

Seuraa lääketieteen tutkimusta

Haluatko tietää, mitä lääketieteen tutkimuksessa tapahtuu ja minkälaisia tutkimuksia rahoitamme? Tilaa Suomen Lääketieteen Säätiön uutiskirje!

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen