Myönnettävät apurahat

Kasvatamme suomalaisia lääketieteen tutkijoita. Tuemme tutkijaa koko urapolun aikana ensimmäisestä tutkimuksesta lähtien. Tältä sivulta löydät tietoa jaettavista apurahoista.

Suomen Lääketieteen Säätiö - Apurahat

Eka-apuraha

Eka-apurahat on tarkoitettu tutkimustyötään aloittaville lääketieteen opiskelijoille ja lisensiaateille. Arviointi painottuu tutkimussuunnitelmaan ja tutkimusympäristöön, ei hakijan aiempiin ansioihin. Hakijalla ei tarvitse olla julkaisuja.

Apuraha maksetaan hakijalle sen myöntämistä seuraavan kalenterivuoden aikana (tammi-, maalis- tai elokuussa), ja sen voi käyttää harkitsemallaan tavalla tutkimusta edistämään. Apuraha myönnetään vain kerran, eikä sitä myönnetä ennen hakuajan päättymistä väitelleille. Apurahan suuruus on 2 500 €/hakija.

Kannustusapuraha

Kannustusapuraha on tarkoitettu nuorille väitöskirjan tekijöille. Hakemus arvioidaan tutkimussuunnitelman ja aiempien ansioiden perusteella.

Kannustusapurahoja myöntävät Suomen Lääketieteen Säätiö ja Duodecim. Kannustusapurahan voi käyttää harkitsemallaan tavalla tutkimusta edistämään. Se myönnetään vain kerran, eikä sitä myönnetä ennen hakuajan päättymistä väitelleille. Apurahan suuruus on 5 000 €/hakija.

Tutkimusapuraha 4, 8 tai 12 kk

Tutkimusapurahoja myönnetään työskentelyapurahaksi lääketieteen opiskelijoille, lisensiaateille ja tohtoreille 4, 8 tai 12 kuukauden ajaksi päätoimisen tutkimustyön rahoitukseen. Professorit ja dosentit eivät varttuneina tutkijoina tule kysymykseen.

Tutkimusapuraha voidaan myöntää samalle hakijalle kaksi kertaa. Tutkimusapurahan suuruus on 9 000 € (4 kuukauden apuraha), 18 000 € (8 kuukauden apuraha) tai 27 000 € (12 kuukauden apuraha).

Palaavan tutkijan apuraha

Palaavan tutkijan apuraha on tarkoitettu ulkomailta Suomeen palaavalle tutkijalle. Apurahan edellytys on lääketieteen tohtorin tutkinto (LT/LKT) ja menestyksekäs ulkomailla vietetty niin sanottu post doc -kausi. Yleensä odotetaan vähintään 12 kuukauden tutkimusjaksoa ulkomailla. Apurahaa haettaessa on oltava vielä ulkomailla.

Apuraha on enintään 50 000 €, josta yleiskustannusosuus on enintään 5000 €.

Tutkimusryhmän perustajan apuraha

Tutkimusryhmän perustajan apuraha on tarkoitettu itsenäisen tutkijanuransa alkuvaiheessa oleville väitelleille lääkäritutkijoille lääketieteellisesti merkittävään tutkimushankkeeseen.

Apuraha voidaan myöntää kolmen vuoden yhtämittaiselle jaksolle, joka alkaa myöntämistä seuraavan vuoden alusta. Apurahat ovat suuruudeltaan 150 000 – 200 000 €. Yleiskustannusosuus on enintään 10 % apurahasta.

Tutkijatohtori-apurahat ulkomaille (post doc)

Tohtorien ulkomailla tapahtuvaan työskentelyyn myönnetään apurahoja säätiöiden yhteisen post doc -poolin kautta. Poolin apurahat on tarkoitettu Suomesta ulkomaille lähteville, hiljattain väitelleille tutkijoille. Tohtorintutkinnon suorittamisesta saa olla kulunut aikaa korkeintaan neljä vuotta.

Poolista myönnetään 70–80 apurahaa vuodessa. Haku järjestetään kaksi kertaa vuodessa: elo-syyskuussa ja joulu-tammikuussa.

Lisätietoja post doc -poolin verkkosivuilta.

Tietoa apurahan hakijalle

Apurahojemme hakuaika on vuosittain toukokuussa. Olemme koonneet apurahan hakijalle hyödyllistä tietoa.

Tietoa apurahan saajalle

Saitko apurahan? Täältä löydät apurahan saajalle tarpeellista tietoa.

Seuraa lääketieteen tutkimusta

Haluatko tietää, mitä lääketieteen tutkimuksessa tapahtuu ja minkälaisia tutkimuksia rahoitamme? Tilaa Suomen Lääketieteen Säätiön uutiskirje!