Uutiset | 08/11/2024

Tutkimus: Lääkeherkkyystestaus auttaa uuden leukemiahoidon kohdentamisessa

Leukemiasolujen testauksella voidaan ennustaa, mikä on AML-potilaiden hoitovaste uudelle lääkeyhdistelmälle. Menetelmän avulla hoito voidaan kohdentaa niille, jotka hyötyvät siitä eniten.

Akuutti myelooinen leukemia (AML) on aikuisten yleisin akuutti leukemia. Leukemioihin on kehitetty useita uusia, kohdennettuja lääkehoitoja, mutta niistä eniten hyötyvien potilaiden tunnistaminen on vaikeaa.

Arvostettu Blood-tiedelehti julkaisi hiljattain HUSin toimeksiannosta tehdyn suomalaistutkimuksen, joka pyrkii ratkaisemaan tätä ongelmaa. Tutkimuksessa selvitettiin, voiko laboratoriossa tehtävällä leukemiasolujen lääkeherkkyystestauksella ennustaa, hyötyykö AML:ää sairastava potilas uudesta venetoklaksin ja atsasitidiinin lääkeyhdistelmästä. Tutkimus osoitti, että potilaan leukemiasolujen herkkyys venetoklaksille laboratorio-olosuhteissa ennakoi hyvää hoitovastetta ja samalla pidempää elinaikaa.

”Menetelmä on tehokas työkalu hoidon yksilöllistämiseen ja se mahdollistaa tunnistamaan ne potilaat, jotka voisivat hyötyä yhdistelmähoidosta. Se on erityisen hyödyllinen aiemman hoidon jälkeen uusiutunutta AML:aa sairastavilla potilailla. Tulokset ovat lupaavia, sillä hoidon kohdentaminen voisi vähentää toimimattomaan hoitoon liittyviä haittavaikutuksia ja kustannuksia”, sanoo tutkimuksesta vastannut HUSin hematologian erikoislääkäri, Mika Kontro Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM).

Uusista tutkimustuloksista tiedotti Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri 29. lokakuuta.

 

Uusi lääke Suomeen kolme vuotta etuajassa

Uraauurtavan tutkimuksen toteutti Suomen AML-ryhmä, ja siihen osallistui yhteensä 104 leukemiapotilasta kaikista Suomen yliopistosairaaloista. Lääkeherkkyystestauksessa potilaiden luuytimestä kerätyt leukemiasolut altistettiin laboratoriossa useille eri lääkeaineille. Testauksen avulla selvitettiin, miten laboratoriossa määritetty lääkeherkkyys venetoklaksille ennakoi potilaan todellista hoitovastetta. Tutkimuksen loppuvaiheessa menetelmää käytettiin diagnostisena testinä päätökseen lääkehoidon aloittamisesta.

”Tutkimus mahdollisti uuden lupaavan venetoklaksi-lääkkeen saamisen suomalaisten leukemiapotilaiden hoitoon kolme vuotta aiemmin kuin muuten olisi ollut mahdollista”, Kontro sanoo.

 

Testitulokset lääkäreiden käyttöön nopeasti

Tutkimuksessa osoitettiin, että lääkeherkkyystestaus on mahdollista toteuttaa lyhyessä ajassa siten, että tulokset ovat käytettävissä potilaan lääkehoidon valinnassa.

Näytteiden nopea toimitus viidestä yliopistosairaalasta tutkimuslaboratorioon vaati toimivaa logistiikkaa. Tieto leukemiasolujen lääkeherkkyydestä toimitettiin FIMM:n tehoseulontayksiköstä potilasta hoitaville lääkäreille vain kolmen päivän sisällä näytteenotosta.

”Menetelmää on mahdollista hyödyntää myös muiden lääkkeiden kohdalla, mutta laajempi käyttö vaatii lisätutkimuksia”, Kontro sanoo.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen