Auttaisiko mikrobihoito Parkinsonin taudissa?
LT Filip Scheperjans sai Suomen Lääketieteen Säätiön Tutkimusryhmän perustajan apurahan. Hän tutkii, voivatko muutokset suolistomikrobistossa olla Parkinsonin taudin etenemisen taustalla tai jopa laukaista taudin. Se selittäisi, miksi valtaosalla sairastuneista on suolisto-oireita jo vuosia ennen liikehäiriöitä.
– Nykyisin puhutaan niin sanotusta suoli-aivo-akselista. Aivoista suoleen ja suolesta aivoihin on intensiivinen tiedonkulku sekä vuorovaikutusta molempiin suuntiin, Scheperjans kertoo
Scheperjans avasi uuden tutkimusalan ryhtyessään selvittämään suolistomikrobien merkitystä neurologisissa sairauksissa. Nyt myös kansainvälinen kiinnostus on herännyt aihepiiriin. Scheperjansin haaveena on löytää bakteereita, joiden määrään vaikuttamalla voitaisiin jarruttaa taudin etenemistä.
– Apurahan ansiosta voimme jatkaa tutkimustyötä ilman keskeytyksiä, iloitsee Scheperjans.
Suoliston tutkiminen on tärkeää
Danonen Health and Corporate Affairs Director Frida Keane kertoo, että Danone Suomi Oy haluaa kampanjan kautta tukea suomalaisten hyvinvointia ja edistää suomalaista lääketieteellistä tutkimusta.
– Haluamme nyt ottaa uuden askeleen suomalaisten terveyden edistämisessä ja tukea suomalaista suoliston hyvinvoinnin tutkimusta. Suomessa kärsitään paljon vatsaongelmista. Danone haluaa olla mukana auttamassa suomalaisia vatsoja voimaan hyvin edistämällä tutkimusta ja lisäämällä tietoisuutta suoliston terveyteen vaikuttavista asioista, sanoo Keane. Danonella on hyviä kokemuksia samantapaisesta yhteistyöstä tutkimuksen rahoittamisessa muun muassa Ruotsissa.
Suomen Lääketieteen Säätiön hallituksen puheenjohtaja prof. Tapio Visakorven mukaan tällaiset aloitteet kliinisen lääketieteen tutkimuksen tukemiseksi ovat erittäin tärkeitä. Niiden merkitys korostuu nykytilanteessa, sillä valtio on leikannut tuntuvasti kliiniselle tutkimukselle myöntämäänsä tukea.
– Säätiö tukee lääketieteen tutkimusta kaikille aloille, ja mielestämme Danonen kiinnostus tukea ruoansulatuskanavaa, sen terveyttä, hyvinvointia tai sairauksia koskevaa tutkimusta on erinomainen esimerkki arkipäivän terveyden edistämiseen tähtäävästä tutkimuksesta, sanoo Visakorpi.
Jogurttipakkauksista tukea tutkimukseen
Kampanja näkyi Activia-jogurtin pakkauksissa touko-kesäkuussa. Kampanja-aikana ostetuista pakkauksesta lahjoitettiin kymmenen senttiä Suomen Lääketieteen Säätiölle. Danonen tavoitteena on lisätä tietämystä suoliston hyvinvoinnista sekä siihen vaikuttavista asioista.
– Danonella on pitkä historia terveyttä edistävien bakteerien sekä näiden vaikutusten ja suoliston yhteyksien tutkimisessa ja Activian sisältämää bifidobakteeria (Bifidobacterium animalis subsp.lactis) onkin tutkittu jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan, kertoo Keane.
Suomen Lääketieteen Säätiö valitsi apurahojen saajat normaalin tieteellisen ja riippumattoman asiantuntijamenettelynsä mukaisesti.
Lisätietoja:
Jouni Lounasmaa, Asiamies, Suomen Lääketieteen Säätiö, +358 50 371 9590, asiamies@laaketieteensaatio.fi, www.laaketieteensaatio.fi
Frida Keane, Health and Corporate Affairs Director, Danone, +46 709816999, Frida.keane@danone.com
Suomen Lääketieteen Säätiö on vuonna 1960 perustettu, suomalaista lääketieteellistä tutkimustyötä tukeva säätiö. Säätiö jakaa apurahoja lääketieteelliseen tutkimukseen kaikille aloille. Tänä vuonna jaettujen apurahojen määrä on n. kaksi miljoonaa euroa. Säätiö rahoittaa vuosittain noin 150 lääketieteen tutkijaa.
Danonen on perustanut vuonna 1919 lasten hyvinvoinnista kiinnostunut Isaac Carasso, jonka valmistamia jogurtteja myytiin aluksi barcelonalaisissa apteekeissa. Nykyisin Danone on maailman johtava meijerituotteiden, pullotettujen vesien ja lastenruokien valmistaja. Yhtiön edustamia tuotemerkkejä Suomessa ovat Activia, Actimel, Danonino, Danup, Danio, Vitalinea ja Proviva.