Apurahatutkimus 2022

Mikrobit saattavat paljastaa aggressiivisen haimasyövän

Dosentti, haimakirurgi Heikki Huhta kollegoineen selvittää mikrobien roolia haimasyövässä. Tutkijat ottavat kasvainnäytteitä ja tekevät metagenomi-pohjaisia mikrobistoanalyysejä.

 

Ei ehkä heti tule mieleen, että haimassa saattaisi olla bakteereja, mutta viimeaikaisissa tutkimuksissa tämä on selvästi osoitettu. On myös havaittu, että haimasyövässä tietyt bakteerikannat yleistyvät. Ne saattavat vaikuttaa lääkehoitojen toimivuuteen.

”Vielä ei tiedetä, hyötyvätkö mikrobit vain kasvaimen luomista olosuhteista, vai onko niillä myös jokin merkitys syövän synnyssä. Tätä haluamme selvittää”, Huhta kertoo.

Haimasyöpä on nousemassa toiseksi eniten kuolemia aiheuttavaksi syöväksi länsimaissa. Siihen sairastuu yli tuhat suomalaista vuodessa. Usein tauti löydetään liian myöhään, jolloin hoitojen hyödyt ovat rajalliset. 

Huhta etsii myös uusia apuvälineitä haimasyövän diagnostiikkaan. Hän kehittää kollegoineen tekoälyyn ja kuvantunnistukseen perustuvia menetelmiä haimakasvainten tunnistamiseksi tietokonetomografiakuvista.

”Haaveenani on, että haimasyöpä havaittaisiin tulevaisuudessa varhemmin, jolloin useampi potilas pääsisi hoidon piiriin.”

”Apurahojen hakeminen vie paljon kliinikkotutkijoiden aikaa. Helpottaa, kun voi nyt keskittyä tutkimukseen. Meillä on iso tutkijaverkosto, jossa jokaisella on omat vahvuutensa ja tuomme osaamisemme yhteen.”

Seuraa lääketieteen tutkimusta

Haluatko tietää, mitä lääketieteen tutkimuksessa tapahtuu ja minkälaisia tutkimuksia rahoitamme? Tilaa Suomen Lääketieteen Säätiön uutiskirje!

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen