Uutiset | 30/06/2025

Tutkijaportti-yhteisö sulkeutuu elokuussa – verkkopalvelun kehitystyö jatkuu

Tutkijaportti-yhteisön tavoitteena oli tarjota alusta keskustelulle, verkostoitumiselle ja tutkimusaiheiden etsimiselle. Yhteisö suljetaan 31.8.2025, mutta Tutkijaportti.fi-verkkopalvelun kehitystyö jatkuu aktiivisena.

Tutkijaportti tarjoaa tukea väitöskirjatutkijoille ja syventävien opintojen opinnäytetyötä tekeville. Palvelua ylläpitävät Duodecim ja Suomen Lääketieteen Säätiö, ja sen tarkoituksena on helpottaa etenkin tutkimustyössä alkuun pääsemistä.

Tutkimustyötä tekevien oma foorumi, Tutkijaportti-yhteisö, avattiin sivustolle alkuvuodesta 2023.

”Tutkijaportti-yhteisön tavoitteena oli tuoda yhteen tutkijoita ja tutkimusaiheita etsiviä opiskelijoita. Vaikka yhteisöön liittyi mukavasti jäseniä, emme onnistuneet synnyttämään toivottua vuorovaikutusta tiedekuntien ja tutkimusta ohjaavien ammattilaisten kanssa. Näyttää siltä, että syväriaiheita löydetään tehokkaammin paikallisten verkostojen kautta. Päällekkäisten palveluiden ylläpitäminen ei ole tarkoituksenmukaista”, sanoo koulutuspäällikkö Panu Kiviranta.

Asiaa tekoälystä ja tutkimusetiikasta

Vaikka yhteisö sulkeutuu elokuun lopussa, Tutkijaportti-sivusto kehittyy edelleen. Verkkopalvelun sisällöistä vastaa asiantuntijaryhmä, joka koostuu lääkäreistä ja lääketieteen opiskelijoista.

”Tällä hetkellä työn alla on muun muassa kokonaisuus tutkijan tekoälytyökaluista ja niiden käytettävyydestä tutkimustyössä. Lisäksi kehitämme sisältöjä tutkimuksen eettisyydestä ja tutkimusluvista. Tavoitteena on julkaista uudet sisällöt Tutkijaportissa syksyn 2025 aikana”, kertoo kehittämispäällikkö Marco Sabell.

Suomen Lääketieteen Säätiö on ollut mukana Tutkijaportissa vuodesta 2021 lähtien. Palvelusta löytyy paljon kiinnostavaa lukemista lääketieteen ja hammaslääketieteen ammattilaisille, jotka ovat suuntaamassa tutkijan uralle.

”Tutkijaportti tarjoaa kattavasti tietoa esimerkiksi väitöskirjaprojektin etenemisestä ja tieteellisestä kirjoittamisesta. Siellä voi tutustua myös muiden tutkijoiden uratarinoihin”, vinkkaa säätiön asiamies Jouni Lounasmaa.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen