Optimaalinen hoito aivokasvainpotilaalle on yleensä yksilöllinen. Siksi on tärkeää, että aivokasvain pystytään tunnistamaan tarkasti ja nopeasti. Nykymenetelmillä diagnoosin tekeminen on kuitenkin vaikeaa, kallista ja hidasta.
Aivokasvainta ei useinkaan saada diagnosoitua pelkän mikroskooppisen tarkastelun ja kudosvärjäysten avulla, vaan lisäksi täytyy kartoittaa kasvaimen geneettiset ja molekyylitason muutokset. Tämä puolestaan vaatii kalliita erikoistutkimuksia, joita varten kasvainnäytteitä joudutaan monesti lähettämään ulkomaille asti.
Savua haistava keinonenä antaa tulokset sekunneissa
Lääketieteen lisensiaatti Ilkka Haapala tutki väitöskirjassaan, soveltuisiko differentiaali-ionimobiliteettispektrometria (DMS) aivokasvainten pikadiagnostiikkaan. Tutkimuksessa poltettiin potilailta peräisin olevia, pakastettuja aivokasvainnäytteitä ja laboratoriossa kasvatettua aivokasvainkudosta joko sähköveitsellä tai lasersäteellä. Syntyvä savu imettiin DMS-laitteeseen analysoitavaksi.
Koska prosessi muistuttaa savun haistamista, laitetta on nimitetty leikkisästi keinonenäksi. Tutkimuksessa käytetty DMS-laite on tamperelaisen startup-yrityksen suunnittelema ja valmistama.
– Keinonenä on perinteisen pöytätietokoneen keskusyksikön kokoinen, ja analyysin tulokset saadaan sekunneissa. Lisäksi polttoleikkausinstrumenttien käyttö on neurokirurgiassa tavanomaista, joten analysoitavaa savukaasua syntyy joka tapauksessa runsaasti. Laite soveltuisikin hyvin leikkaussaliin, Haapala sanoo.
Tutkimustulosten perusteella keinonenä kykeni erottamaan tavallisimmat aivokasvaimet toisistaan hyvällä tarkkuudella. Lisäksi keinonenä tunnisti potilaan ennusteen kannalta merkittäviä molekylaarisia kasvainmuutoksia, kuten IDH-mutaation.
Asiasta tiedotti Tampereen yliopisto 26.9. Tutkimusta on tarkoitus jatkaa oikeissa aivokasvainleikkauksissa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, missä Haapala työskentelee neurokirurgina.
Haapalan väitöskirja tarkastettiin Tampereella 11.10. Haapala on saanut Suomen Lääketieteen Säätiöltä 2 500 euron suuruisen eka-apurahan vuonna 2019. Apuraha on tarkoitettu tutkimustyötään aloitteleville lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille sekä lisensiaateille.