Palkintosumma on ainutlaatuinen Suomessa ja jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Suomalainen teknologia-alan Millenium-palkinto on miljoona euroa, ja Nobel-palkinto jää alle miljoonan euron.
Pääpalkinnon, 1,5 miljoonaa euroa, voitti Gutsy Go -tiimi. Gutsy Go on tapahtumaviikko, jonka aikana nuoret ideoivat ratkaisuja paikkakuntansa ja yhteisönsä parantamiseksi. Gutsy Gon ideat toteutetaan, kuvataan ja jaetaan somessa. Kuka tahansa voi myöhemmin inspiroitua ja toteuttaa hyväksi havaittuja ideoita omalla paikkakunnallaan.
Toiseksi suurimman summan eli 500 000 euroa sai Someturva-tiimi. Someturva on mobiilisovelluksena toimiva lakipalvelu, josta nuori voi hakea apua sosiaalisessa mediassa kohtaamaansa sopimattomaan käytökseen.
Kolme tiimiä sai säätiöiltä 150 000 euron rahoituksen. Tiimit ovat rodullistettuja tyttöjä kirjoittamaan kannustava RT Lit, turvapaikanhakijoita koodauksen avulla kotouttava Integrify ja nuoria terveelliseen elämään hyvinvointirannekkeen avulla ohjaava Elämän Peili.
Elämän peili ohjaa terveelliseen elämään
Kuvittele ranneke, joka mittaa kaiken, mitä kehossasi tapahtuu. Se huomaa, kun syöt hyvää ruokaa, harrastat liikuntaa tai rakastut. Ranneke oppii tuntemaan sinut ja kertoo, mitä kehosi milloinkin tarvitsee. Kuulostaa sci-filtä, mutta Vuosisadan rakentajien Elämän peili -tiimi voi tehdä tästä todellisuutta.
Pitkällä aikavälillä käyttäjä oppii tuntemaan kehoaan ja tarpeitaan paremmin. Hän huomaa myös kuinka erilaiset ihmissuhteet vaikuttavat häneen. Tiimi ennakoi, että Elämän peili tulee osoittamaan kuinka tärkeitä inhimilliset suhteet meille ovat.
”Tavoite on tuoda ihmisiä yhteen ja näyttää, että todella tarvitsemme toisiamme”, sanoo Oulun yliopisto kehitysbiologian professori Seppo Vainio, yksi pelin kehittäjistä.
Elämän peili on ohjelma, joka perustuu käyttäjän kehon biologisiin tapahtumiin. Ranneke mittaa solujen erittämiä eksosomeja ja rekisteröi kehon tapahtumia niin sanotulle bioshakkilaudalle. Ruudut täyttyvät eri tavalla kun käyttäjä esimerkiksi kuulee stressaavia uutisia tai innostuu ystävän kanssa käydystä keskustelusta. Bioshakkilautaa voi käyttää myös pelinä, joka kannustaa terveellisiin elämäntapoihin.
”Elämän peili kannustaa nuoria uuden oppimiseen ja tutkimiseen. Se osoittaa, että elämme jännittävässä maailmassa, jossa jokaisella on vielä paljon löydettävää”, Vainio sanoo.
Voittajat valitsi tuomaristo, jossa oli kahdeksan jäsentä. Lääketieteen Säätiö oli yksi voittajaratkaisuja rahoittaneista 21 säätiöstä. “Elämän peili -hankkeessa Lääketieteen Säätiön hallitusta miellytti ajatus lääketieteellisen tutkimustiedon soveltamisesta nuorten arjen parantamiseen. Seuraan innolla hankkeiden etenemistä nyt saadun rahoituksen turvin”, sanoo säätiön asiamies Jouni Lounasmaa.
Vuosisadan rakentajat -haastekilpailu etsi ratkaisuja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Kilpailu oli suomalaisten säätiöiden lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Mukana olleet säätiöt olivat Koneen Säätiön lisäksi Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse, Helmi Holmgrens Stiftelse, Helsingin yliopiston tiedesäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, KAUTE-säätiö, Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö, Suomen Lääketieteen Säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimussäätiö, Marjatta ja Eino Kollin Säätiö, Me-säätiö, OLVI-säätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Saastamoisen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska litteratursällskapet i Finland, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton (TT) -säätiö, Ulla Tuomisen säätiö, Väinö Tannerin säätiö ja William ja Ester Otsakorven Säätiö.
Lisätietoja:
Vuosisadan rakentajien verkkosivusto
asiamies Jouni Lounasmaa, KAUTE-säätiö, 050 371 9590, jouni.lounasmaa[at]kaute.fi
Vuosisadan rakentajat -kilpailun voittajat ja yhteystiedot:
- Gutsy Go: Aram Aflatuni, 040 587 1583 / aram@gutsy.fi ja Veera Ikonen, 040 708 0701 / veera@gutsy.fi
- Someturva: Minttu Salminen, 050 567 8747 / minttu.salminen@hel.fi
- RT Lit: Koko Hubara, 040 558 1505 / info@ruskeattytot.fi
- Integrify: Daniel Rahman, 050 565 0448 / daniel@integrify.fi
- Elämän Peili: Seppo Vainio, 040 747 0939 / seppo.vainio@oulu.fi