Hammashoito on Suomessa paikoin pahoin ruuhkautunut, mutta älypuhelimet voivat tulevaisuudessa tuoda uuden apukeinon ongelmaan. HLL Laura Pentti on mukana tutkimushankkeessa, jossa kehitetään tekoälypohjaista sovellusta suun terveydenhoidon tueksi.
”Ideana on, että ihminen ottaa itse kuvia suustaan ja saa niiden pohjalta palautetta. Nykyisissä älypuhelimissa on kuvausteknisesti niin laadukkaat kamerat, että tarkkuus riittää”, kertoo HLL Laura Pentti.
Tutkimuksessa koehenkilöt, yläkouluikäiset nuoret, ovat ottaneet eri puolilta suusta viisi kuvaa älypuhelimen kameralla. Hammaslääkärit tutkivat niistä reikiintymistä, plakkia ja ientulehdusta. Lisäksi nuoret tutkitaan perinteiseen tapaan hammaslääkärin vastaanotolla. Siten voidaan vertailla, miten hyvin tulokset vastaavat toisiaan.
”Alustavat tulokset valokuvien käytöstä ovat olleet lupaavia. Näyttäisi siltä, että kuvista nähdään reikiintymistä kohtalaisen hyvin. Takahampaiden kuvaaminen voi kuitenkin olla haastavaa. Lisäksi valotus, varjot, tarkennus ja sylki hampaan pinnalla vaikuttavat löydösten havaitsemiseen”, Pentti toteaa.
Valokuvien lisäksi sovellukseen kuuluu kysely, joka auttaa arvioimaan yksilöllistä riskiä hampaiden reikiintymiseen tai ientulehdukseen.
”Tarkoitus ei ole korvata hammaslääkärin työtä, vaan antaa käyttäjälle yleiskuva ja tietoa omasta suunterveydestä. Sovellus voi esimerkiksi huomauttaa, jos ien on jossain kohtaa tulehtunut tai hampaaseen on jäänyt plakkia, eli pitäisi harjata paremmin.”
Eka-apuraha
Suomen Lääketieteen Säätiö jakoi tutkimustyötään aloittaville lääketieteen opiskelijoille ja lisensiaateille 2 500 euron suuruisina Eka-apurahoina 132 500 euroa. Apurahan saajia oli 53.
Laura Pentti
”Apuraha oli oikein mukava yllätys. Aloittelevana tutkijana on haastavaa, kun ei ole vielä kokemusta apurahojen hakemisesta eikä tiedä, millainen hakemuksen pitäisi olla.”