Uutiset | 19/12/2023

Parempaa hoitoa virtsarakon syöpään

Virtsarakon syöpä on yleinen Suomessa. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 1400, eniten miehillä. Pinnallinen virtsarakkosyöpä on yleensä hyvin hoidettavissa. Haasteena kuitenkin on, että valtaosassa tapauksista syöpä uusii ja etenee — jolloin myös ennuste huononee.

Urologiaan erikoistuva lääkäri LT Liina Salminen tutkii, miten potilaiden joukosta voitaisiin löytää ne, joille tavanomaiset hoidot eivät riitä.

”Idea tutkimukselle tuli oman kliinisen työn ja käytännön kokemusten myötä. Olisi iso tarve löytää nykyistä nopeammin potilaat, joilla on erityisen huono ennuste”, Salminen kertoo.

Korkean riskin pinnallista virtsarakkosyöpää hoidetaan kirurgisella toimenpiteellä, minkä jälkeen tavallisesti tehdään potilaalle toistuvia virtsarakon BCG-huuhteluja. Huuhteluliuos sisältää eläviä, heikennettyjä tuberkuloosibakteereja. Ideana on, että immuunijärjestelmä aktivoituu ja tuhoaa mahdollisesti jäljelle jääneet syöpäsolut. Osalle potilaista huuhteluista ei kuitenkaan ole hyötyä.

Salminen etsii verestä ja virtsasta muun muassa puolustusjärjestelmän T-solujen uupumisesta kertovia merkkiaineita sekä kasvain-DNA:ta, jotka voisivat auttaa ennustamaan huuhteluhoidon tehoa.

”Jos potilas ei saa huuhteluhoidosta vastetta, syövän etenemisen riski on suuri. Siksi nämä potilaat pitäisi löytää varhaisessa vaiheessa. Kyse on myös kustannuksista — virtsarakkosyöpä on yksi kalleimmista syöpäsairauksista hoitaa”, Salminen toteaa.

Palaavan tutkijan apuraha

LT Liina Salminen sain Suomen Lääketieteen Säätiöltä Palaavan tutkijan apurahan vuoden 2023 apurahahaussa. Apuraha on tarkoitettu ulkomailta Suomeen palaavalle tutkijalle. Vuonna 2023 säätiö myönsi neljä palaavan tutkijan apurahaa, yhteensä 200 000 euroa.

LT Liina Salminen

”Post doc -kausi Tanskassa Aarhusin yliopistossa oli tosi mukava ja sain työskennellä alan huippujen kanssa. On hienoa, että sain nyt apurahan ja voin jatkaa tutkimustani Suomessa pohjoismaisessa yhteistyöprojektissa.”

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen