Suomessa tehtiin viime vuonna noin 1600 lihavuusleikkausta. Leikkausten pitkäaikaisvaikutuksia on kuitenkin tutkittu vähän.
Uutta tietoa lihavuusleikkausten vaikutuksista on nyt saatu tuoreessa seurantatutkimuksessa. Se perustuu ruotsalaisaineistoon ja on toistaiseksi maailman laajin. Tutkimukseen osallistui 1 346 henkilöä.
Mukana ollut professori ja HUSin Vatsakeskuksen ylilääkäri Kirsi Pietiläinen pitää tuloksia rohkaisevina.
“Henkilöillä, jotka lihoivat takaisin, oli sama elinajanodote ja syöpäriski, kuin henkilöillä, joiden paino pysyi samana. Painonnousu kuitenkin lisäsi sydän- ja verisuonitautien riskiä.”
Asiasta tiedotti 9.4. Helsingin yliopisto.
Uusi tutkimustieto on tärkeää niin potilaille kuin päättäjille
Pietiläisen mukaan aineenvaihdunnalliset hyödyt, joita lihavuusleikkauksista saadaan, ovat huomattavia.
“Leikkauksen jälkeen monilla potilailla pitkäaikaissairauksien lääkitystarve vähenee merkittävästi tai loppuu kokonaan, ja elämänlaatu paranee. Yhteiskunnan näkökulmasta lihavuusleikkaukset ovat kustannusvaikuttavia, erityisesti silloin kun niillä ehkäistään tai lievennetään useita samanaikaisia kroonisia sairauksia.”
Pietiläinen on innoissaan uusista löydöistä. Samalla hän muistuttaa painonhallinnan merkityksestä.
“Edelleen on tärkeää estää merkittävää painonnousua. Tutkimuksessa havaitun sydän- ja verisuonitautien riskien lisäksi painon takaisinnousuun liittyy myös muita terveysongelmia. Tällaisia ovat nivelkivut ja elämänlaadun heikkeneminen ja lihavuuden mukanaan tuomat sosiaaliset haasteet.”
Suomen Lääketieteen Säätiö on rahoittanut Kirsi Pietiläisen tutkimustyötä Suomen Akatemian TERVA-ohjelmassa, jossa haettiin uusia rohkeita avauksia terveysongelmien vähentämiseksi. Uuden tutkimuksen tekemiseen osallistui Suomesta Pietiläisen lisäksi Markku Peltonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Faktaa lihavuusleikkauksista
- Suomessa tehtiin vuonna 2024 noin 1600 leikkausta
- Eri puolilla maata on 19 leikkausyksikköä
- Yleisin leikkausmenetelmä on mahalaukun ohitusleikkaus
- Leikkausten saatavuudessa ja jonotusajoissa on suuret erot
- Noin 5 prosenttia potilaista maksaa leikkauksensa itse
Lähde: Lihavuus- ja metaboliakirurgian yhdistys LIME ry
Kuva: Hanna Raijas-Turva / HUS