Uutiset | 05/09/2022

Tieteellä terveyteen – mutta miten? TERVA-akatemiaohjelman loppuseminaari 14.11.2022

Suomen Akatemian Tieteellä terveyteen (TERVA) -akatemiaohjelman tavoitteena on ollut luoda uusia, rohkeita tutkimusavauksia merkittävistä sairauksista aiheutuvien terveysongelmien vähentämiseksi. Yhtenä ohjelman rahoittajana toimi Suomen Lääketieteen Säätiö.

TERVA-ohjelmassa rohkaistiin tieteelliseen riskinottoon, joka tuli perustella tulosten kansanterveyttä edistävien vaikutusten kannalta. Rahoitukseen valikoituivat kansainvälisen vertaisarvioinnin perusteella ns. ”high risk- high gain” hankkeita, joissa tutkimuskohteina ovat mm. reuma- ja syöpätaudit, dementia, metabolinen oireyhtymä ja ylipaino sekä lasten motorinen kehitys. Ohjelmalla tavoiteltiin paitsi tieteen uusiutumista ja korkeaa vaikuttavuutta, myös uudenlaista yhteistyötä terveydentutkimusta rahoittavien säätiöiden välillä. Rahoitusyhteistyöhön osallistuvat Suomen Lääketieteen Säätiön lisäksi Aivosäätiö, Lastentautien tutkimussäätiö ja Syöpäsäätiö (2018-2020).

Ohjelman loppuseminaarissa 14. marraskuuta kuullaan, miten tutkimushankkeet ovat edenneet tavoitteiden saavuttamiseksi. Mihin kansanterveydellisiin haasteisiin tutkijat lähtivät etsimään ratkaisuja ja mitkä olivat hankkeiden uudet rohkeat avaukset? Mitä tuloksia on saatu, kuka hyötyy niistä ja miten tuloksia voi hyödyntää kansanterveyden parantamiseksi?

Suomen Akatemia toivottaa kaikki aiheesta kiinnostuneet tutkijat, tutkimuksen tukijat ja tulosten hyödyntäjät, mukaan lukien terveydenhuollon ammattilaiset, potilasjärjestöt, päätöksentekijät ja median edustajat, tervetulleiksi mukaan seminaariin Tiedekulmaan. Seminaaria voi myös seurata videoyhteyden kautta Tiedekulman verkkosivuilla tapahtuma-aikana. Tilaisuus on suomenkielinen.

Lue lisää ja ilmoittaudu tilaisuuteen.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen