Vuonna 2021 julkaistun Tutkijaportin tavoitteena on sujuvoittaa ja helpottaa tutkimustyössä alkuun pääsemistä. Sivuston uusi toiminnallisuus, Tutkijaportti-yhteisö, mahdollistaa tieteen tekemistä edistävän keskustelun, tarjoaa vertaistukea sekä mahdollisuuksia verkostoitua ja löytää tutkimusaiheita.
”Syventävien opintojen ja muun tutkimuksen tekeminen voi tuntua joskus yksinäiseltä puurtamiselta. Haluamme madaltaa kynnystä tutkimustyön aloittamiseen ja kannustaa jatkamaan syväreistä kohti väitöskirjaa”, Lääkäriseura Duodecimin koulutuspäällikkö Panu Kiviranta kertoo.
”Uskomme, että verkostoituminen ja vertaistuki uuden Tutkijaportti-yhteisön sisällä voivat antaa tutkijoille heidän tarvitsemaansa apua. Toisaalta tutkimusryhmän vetäjät voivat hyödyntää palvelua rekrytoinneissa ja tekijöiden löytämisessä”, Kiviranta toteaa ja kannustaa tutkijoita hyödyntämään uutta palvelua.
Yhteisö löytyy tutkijaportti.fi-sivuston etusivulta, kirjautuminen tapahtuu Duodecim-tunnuksilla. Foorumilla keskusteleminen on helppoa. Alkuun pääsee täyttämällä oman profiilin tiedot. Keskusteluja ja ilmoituksia voi selata aihealueittain.
Kaikki oleellinen tieto yhdessä paikassa – myös rahoituksesta
Tutkijaportti-sivusto kokoaa yhteen paikkaan kattavasti tietoa, jota syventävien opintojen tutkielman ja väitöskirjan tekijät tarvitsevat päästäkseen alkuun lääketieteen ja hammaslääketieteen alojen tutkimustyössä.
Syventävien opintojen opintokokonaisuus kuuluu kaikkien Suomen yliopistojen lääketieteen lisensiaatin tutkintoon. Se sisältää pakollisia ja valinnaisia kursseja sekä opinnäytetyön. Tutkijaportista löytyy Syvärit-osio, joka tarjoaa tietoa tutkielman tekemiseen.
Väikkäri-osio on tarkoitettu väitöskirjatutkijoille, ja sen tavoitteena on tukea väitöskirjatutkimuksessa alkuun pääsemistä sekä tarjota tietoa tutkijanurasta, apurahoista ja toimeentulosta.
”Tutkimustyöhön liittyvä informaatio on hajanaisesti eri tiedekuntien sivuilla. Tutkijan näkökulmasta Tutkijaporttiin on kasattu kaikki tärkeä tieto työn käynnistämiseen ja tekemiseen liittyen. Jo ennen tutkimuksen aloittamista saa hyvän peruskuvan siitä, mihin on ryhtymässä. Ja toisaalta, työn edetessä sieltä voi etsiä apua ja neuvoja. Itse olisin kaivannut tällaista tietokantaa etenkin tutkijan urani alkutaipaleella”, Tutkijaportin kehitystyössä mukana ollut LT Enni Sanmark toteaa.
Myös tutkimustyötä rahoittavat säätiöt ovat mukana Tutkijaportissa ja uudessa yhteisössä keskustelemassa ja kertomassa toiminnastaan.
”Tutkimuksen rahoituskanavien löytäminen tai apurahojen hakeminen eivät aina ole opiskelijoiden ja tutkijoiden arjessa päällimmäisenä mielessä. Tutkijaportti-yhteisö tarjoaa alan säätiöille hyvän väylän välittää tietoa apurahahauista juuri silloin, kun ne ovat ajankohtaisia. Yhteisössä voimme vastata tuoreeltaan myös opiskelijoita ja tutkijoita askarruttaviin kysymyksiin esimerkiksi apurahahakuihin liittyen”, Suomen Lääketieteen Säätiön asiamies Jouni Lounasmaa sanoo.
Suomen Lääketieteen Säätiö on ollut mukana Tutkijaportissa vuodesta 2021 lähtien.