– Jos katsotaan vain nuorten hyvinvointia käsitelleitä tutkimuksia, joita on toistettu eri aikoina, niin silloin nähdään, että oiretaso on yllättävän vakaa. Eli ei ainakaan näiden tutkimusten perusteella ei voida päätellä, että nyt kyseessä olisi jonkinlainen huonon voinnin epidemia, ei suuressa mittakaavassa ainakaan, Gyllenberg sanoo.
Tilastojen valossa moni nuorten hyvinvointiin kytkeytyvä asia on kehittynyt vuosien saatossa parempaan suuntaan, kuten esimerkiksi nuorten juomisen ja rikollisuuden vähentyminen.
– En allekirjoittaisi sitä, että nuoret nykyään voisivat huonommin kuin ennen, mutta he voivat varmasti huonosti eri tavalla. Aikaisemmin mielenterveys oli ehkä enemmän häpeällistä eikä siitä puhuttu paljon tai haettu apua. Siinä mielessä on hyvä, että esimerkiksi mielenterveys on tullut entistä enemmän esille.
Katso Gyllenbergin haastattelu, jossa hän kertoo nuorten hyvinvoinnista sekä siitä mikä hänet ajoi tutkijan uralle ja mikä siinä häntä eniten motivoi juuri nyt.
60 hyvää syytä on Suomen Lääketieteen Säätiön juhlavuoden teema. Juhlistamme menneitä vuosikymmeniä nostamalla esiin 60 hyvää syytä tukea suomalaista tutkimusta: lääketieteellisen tutkimuksen tekijöitä ja heidän työtään sekä sen merkitystä suomalaiselle terveydenhuollolle. Pääset lukemaan, näkemään ja kuulemaan kiinnostavia tarinoita siitä, millaista tutkimusta meillä Suomessa tehdään ja miten tuo tutkimus vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään. #lääketiede #tukitutkimukselle
Tue suomalaista lääketieteellistä tutkimusta
Suomen Lääketieteen Säätiön kautta voit tukea suomalaista lääketieteellistä tutkimusta myös perimän ja sydänsairauksien parissa. On monta tapaa – ja tuhansia syitä – lahjoittaa. Tutustu eri lahjoitustapoihin täällä ja tee tärkeä lahjoituksesi.