Uutiset | 28/09/2021

Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan lääketieteen tutkimukseen

Arkkiatri Risto Pelkosen 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi perustettuun rahastoon kertyi lahjoituksia yhteensä yli 280 000 euroa. Lahjarahaston tuotto suunnataan nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyöhön. Lyhyessä ajassa kerätty merkittävä summa kertoo arkkiatrin mukaan uskosta tieteellisen tutkimuksen merkitykseen. Samaa asennetta hän soisi myös poliittisille päättäjille.

 

Lääkärijärjestöt onnittelivat 90-vuotiasta arkkiatri Risto Pelkosta perustamalla Suomen Lääketieteen Säätiön alaisuuteen lahjarahaston, jonka tuotto käytetään kotimaisen lääketieteellisen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyön tukemiseen ja kohdennetaan erityisesti nuorille tutkijoille.

Arkkiatri tunnetaan vankkumattomana tieteen puolestapuhujana. Nyt hän on huolissaan tutkimuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Hänen mielestään olisi hyvä ymmärtää, että tiede ei ole taloudellinen kiviriippa vaan vahva vetovoima. Tulevaisuus on tieteellisessä tutkimuksessa, luovuudessa ja uuden oppimisessa.

– Tiedebarometrin mukaan kansalaisten luottamus tieteeseen ja tiedeyhteisöön, yliopistoon ja korkeakouluihin on suuri ja jatkuvasti kasvanut. Yhteisen rahan jaosta päättävän poliittisen vallan asenne on toinen. Tieteellisen tutkimuksen rahoitusta on jatkuvasti pienennetty vahvoista vasta-argumenteista ja tiedeyhteisön vastustuksesta huolimatta. Epävarmuus rahoituksesta ja tulevaisuudesta estää nuoria hakeutumasta tutkijan uralle. Juuri tämän vuoksi rahasto on perustettu, nuorten tutkijoiden tukemiseksi, Pelkonen sanoo.

 

Sadat lahjoittajat onnittelivat arkkiatria

 

– Olen syvästi kiitollinen lääkäri- ja hammaslääkärijärjestöille tämän tärkeän rahaston perustamisesta. Sydämellinen kiitos kaikille niille yhteisöille ja kansalaisille, jotka ovat lahjassa mukana ja kartuttaneet rahaston pääomaa suurenmoisella tavalla. Keräyksen tulos kertoo uskosta tieteellisen tutkimuksen merkitykseen ja luottamuksesta Suomen Lääketieteen Säätiön toimintaan, Pelkonen jatkaa.

Onnittelijoita oli yhteensä 213, joista suurin osa oli yksityishenkilöitä. Yhteisöjä lahjoittajien joukossa oli 14. Duodecim onnitteli arkkiatria 210 000 euron lahjoituksella. Suurin osa summasta koostui Kustannus Oy Duodecimin jakamattomista tekijänoikeuspalkkioista. Myös Suomen Lääkäriliitto ja Suomen Hammaslääkäriliitto RY tukivat keräystä runsaskätisesti.

Suomen Lääketieteen Säätiön alaisuuteen perustettu keräys oli Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäen, Duodecim-seuran puheenjohtaja Minna Kailan ja Finska Läkaresällskapetin puheenjohtaja Per-Henrik Groopin ideoima ja toimeenpanema. Suomen Lääketieteen Säätiö jakaa vuosittain keskimäärin 150 tutkijalle noin kahden miljoonan euron edestä apurahoja ja palkintoja suomalaiseen lääketieteen tutkimukseen ja koulutukseen. Apurahoja myönnetään tutkimukseen lääkäreille ja lääkäriksi opiskeleville.

 

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen