Esittelyssä apurahatutkimus 2022

Auttaisiko ulosteensiirto Chronin taudissa?

Chronin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, jonka tarkkaa tautimekanismia ei tunneta. Tiedetään kuitenkin, että tautia sairastavilla puolustusjärjestelmän toiminta on poikkeavaa ja suolistomikrobisto vaikuttaa taudin kehittymiseen.

Taudin hoidossa käytetään tulehdusreaktota hillitseviä lääkkeitä, mutta usein käy niin, että tulehdusta ei saada kuriin ja joudutaan turvautumaan leikkaukseen. Siinä poistetaan tulehtunut osa suolistosta. On kuitenkin iso riski, että tauti uusiutuu.

LT Elina Jokinen tutkii, auttaisiko leikkauksen jälkeen annettu ulosteensiirto yhdessä lääkityksen kanssa estämään tai hidastamaan Chronin taudin uusiutumista. Yksittäisissä tutkimuksissa on jo aiemmin saatu lupaavia tuloksia ulosteensiirtojen käytöstä tulehduksellisissa suolistosairauksissa.  Ideana on, että terveen ihmisen ulosteen mukana siirtyvä suolistomikrobisto voisi palauttaa suoliston tasapainon ja hillitä tulehdusta.

”Toiveena on tutkimuksen avulla saada lisätietoa siitä, mikä on suolistomikrobiston merkitys Chronin taudissa ja tekijöistä, jotka liittyivät taudin nopeaan aktivoitumiseen uudelleen”, Jokinen kertoo.

”Apurahan saaminen tuntui hyvältä. Toivon, että voin tutkimuksella lisätä ymmärrystä siitä, miten suolistomikrobiston muokkaaminen vaikuttaa Chronin taudissa ja voisivatko potilaat hyötyä ulosteensiirroista.”

Seuraa lääketieteen tutkimusta

Haluatko tietää, mitä lääketieteen tutkimuksessa tapahtuu ja minkälaisia tutkimuksia rahoitamme? Tilaa Suomen Lääketieteen Säätiön uutiskirje!

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen