Apurahatutkija 2022

Ihmiskehossa lymyilee iso joukko viruksia

Tiedetään, että monet tautia aiheuttavat virukset säilyvät tartunnan jälkeen ihmisen kudoksissa koko tämän eliniän. Tällaisia ovat esimerkiksi parvorokko- , vesirokko-, vauvarokko- ja papilloomavirukset. LT Maria Perdomo tutkii, mikä on näiden virusten lääketieteellinen merkitys.

”Olemme löytäneet ainakin 17 DNA-virusta, jotka jäävät pysyvästi ihmiselimistöön. Ne ovat kuin vierailijoita, jotka tulevat kylään viikoksi, mutta jäävätkin luoksesi pysyvästi”, Perdomo kuvailee.

Vielä ei tiedetä, minkälaisilla eri tavoilla nämä virukset vaikuttavat elimistössä. Jotkut niistä, kuten papillooma, voivat aiheuttaa syöpään johtavia muutoksia. Toiset voivat ihmisen vastustuskyvyn heikennyttyä esimerkiksi vanhemmiten aiheuttaa taudin, kuten vesirokkovirus vyöruusun. On myös  vahvoja syitä epäillä, että virukset voivat olla autoimmuunitautien taustalla. Esimerkiksi Epstein-Barr-viruksen epäillään liittyvän MS-taudin syntyyn.

”Haluamme selvittää, missä kaikkialla ihmiselimistössä DNA-viruksia esiintyy ja millaisten tautien syntyyn ne voivat vaikuttaa. Yllättäen löysimme esimerkiksi papilloomavirusta luuytimestä. Koska verisolut kehittyvät luuytimessä, herää kysymys, voisivatko virukset olla myös verisyöpien taustalla.”

”On vielä paljon selvitettävää siinä, miten elimistössä majailevat virukset vaikuttavat ihmisten terveydentilaan. Tämä apuraha on erittäin tärkeä, sillä muutoin emme olisi voineet jatkaa tätä tutkimusta.”

Seuraa lääketieteen tutkimusta

Haluatko tietää, mitä lääketieteen tutkimuksessa tapahtuu ja minkälaisia tutkimuksia rahoitamme? Tilaa Suomen Lääketieteen Säätiön uutiskirje!

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen