Esittelyssä apurahatutkimus 2022

Long-COVID-oireet sairaalaan joutuneilla koronapotilailla

Olli Nevalainen tutkii vaikean COVID-19-infektion vuoksi sairaalaan joutuneiden suomalaispotilaiden pitkäaikaista toipumista. 

 

”Tutkimme toipumisen lisäksi, millaisia ja miten yleisiä pitkittyneet koronaoireet ovat”, Nevalainen kertoo.

Tutkimuksessa on jo saatu ensimmäiset tulokset vuoden seurannasta. Noin 85 prosenttia potilaista koki parantuneensa taudista, mutta noin 15 prosenttia koki itsensä vielä puolikuntoiseksi.

”Tavallisinta oli väsymys ja heikkous, jota koki noin neljäsosa oireilevista. Lisäksi ilmoitettiin muun muassa nivelkivuista, muistiongelmista ja keskittymisen häiriöistä.”

Sairaalassa annetulla viruslääke remdesiviirillä ei tutkimuksessa havaittu olevan vaikutusta long-COVID-oireiden ilmenemiseen. Suuremmissa kansainvälisissä tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että lääke voi varhain annettuna estää koronaoireiden pahentumista.

Nevalaisen mukaan pitkittyneet oireet voivat johtua long-COVID:n lisäksi muistakin syistä. Sairaalajakso itsessään, erityisesti tehohoito, voi aiheuttaa pitkän toipumisajan etenkin vanhemmille ihmisille. Lisäksi korona ja sen komplikaatiot ovat voineet aiheuttaa fyysisiä vauroita, esimerkiksi arpia keuhkoihin.

”Kyseessä on maailmalla ensimmäinen pitkäaikaisseuranta koronan lääkehoidosta satunnaistetussa hoitokokeessa. Pyrimme myös saamaan arvion siitä, kuinka moni Suomessa kokee parantuneensa korontaudista oireiden ja elämänlaadun suhteen.”

Seuraa lääketieteen tutkimusta

Haluatko tietää, mitä lääketieteen tutkimuksessa tapahtuu ja minkälaisia tutkimuksia rahoitamme? Tilaa Suomen Lääketieteen Säätiön uutiskirje!

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen