Esittelyssä apurahatutkimus 2022

Metabolinen oireyhtymä voi lisätä suun tulehdusten riskiä

HLL Paula Tegelberg tutkii väitöstyössään metabolisen oireyhtymän ja sen eri komponenttien yhteyttä parodontiittiin.

 

Hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin taustalla on hampaiden pinnalle kerääntynyt bakteeripeite, joka aiheuttaa aluksi ientulehduksen oireita. Mikäli tilanteeseen ei puututa, tulehdus voi levitessään vaurioittaa syvempiä kudoksia aiheuttaen syventyneitä ientaskuja ja luukatoa. 

”Vaikka hampaiden ympärillä olevat ientaskut ovat syviä ja tulehtuneita, oireita ei välttämättä ole. Suussa voi olla pinta-alaltaan tennispallon kokoinen tulehdus eikä ihminen edes huomaa sitä”, HLL Paula Tegelberg kertoo.

Tegelberg tutkii väitöstyössään metabolisen oireyhtymän ja sen eri komponenttien yhteyttä parodontiittiin. Tiedetään, että lihavuus voi aiheuttaa elimistössä matala-asteisen tulehduksen. Sellainen jyllää myös hampaiden kiinnityskudossairaudessa.  Näyttäisi siltä, että jo lievästi kohonneet paastoglukoosiarvot ovat yhteydessä parodontaali-infektion merkkeihin.

Tegelbergin tavoitteena on lisätä hammas- ja yleislääkärien tietoisuutta metabolisten sairauksien yhteydestä parodontiittiin.

”Toiveena on, että lääkärit ohjaisivat herkästi hammaslääkärin tutkimuksiin potilaat, joilla on metabolinen oireyhtymä. Koko terveys hyötyy siitä, jos suu on mahdollisimman infektiovapaa.”

”Toiveenani on tutkimuksen avulla lisätä tietoisuutta metabolisen oireyhtymän yhteydestä suun laaja-alaiseen infektiotautiin, parodontiittiin.”

HLL Paula Tegelberg /Kannustusapurahan saaja

Tekoäly voi auttaa arvioimaan rintasyöpäriskiä

Dosentti Otso Arponen ryhmineen tutkii, voidaanko tekoälyn avulla havaita mammografiakuvista, jos ihmisellä on kohonnut riski sairastua rintasyöpään.

Lue lisää

Ihmiskehossa lymyilee iso joukko viruksia

Tiedetään, että monet tautia aiheuttavat virukset säilyvät tartunnan jälkeen ihmisen kudoksissa koko tämän eliniän. Tällaisia ovat esimerkiksi parvorokko- , vesirokko-, vauvarokko- ja papilloomavirukset. LT Maria Perdomo tutkii, mikä on näiden virusten lääketieteellinen merkitys.

Lue lisää

Miten infektiot liittyvät dementiaan?

LT Pyry Sipilä selvittää laajojen väestötutkimusten avulla infektioiden merkitystä dementian synnyssä.

Lue lisää

Seuraa lääketieteen tutkimusta

Haluatko tietää, mitä lääketieteen tutkimuksessa tapahtuu ja minkälaisia tutkimuksia rahoitamme? Tilaa Suomen Lääketieteen Säätiön uutiskirje!

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen