Esittelyssä apurahatutkimus 2022

Miten infektiot liittyvät dementiaan?

LT Pyry Sipilä selvittää laajojen väestötutkimusten avulla infektioiden merkitystä dementian synnyssä.

 

Viime Vuosien tutkimusten perusteella näyttää yhä vahvemmin siltä, että infektiot ovat yhteydessä lisääntyneeseen vaaraan sairastua dementiaan. Tutkijat ovat myös löytäneet useita viruksia ja bakteereita, joiden uskovat edesauttavan muistisairauksien syntyä. Esimerkiksi herpes simplex -virusta ja Porphyromonas gingivalis -bakteeria on epäilty Alzheimerin taudin laukaisijoiksi.

LT Pyry Sipilä on kollegoineen havainnut, että sairaalahoitoon infektion vuoksi joutuneilla ihmisillä on noin 1,5-kertainen vaara sairastua dementiaan. Tyypillisimpiä sairaalahoitoa vaativia infektioita ovat hengitystie- ja virtsatietulehdukset sekä ruuansulatuskanavan tulehdukset.

Sipilän tavoitteena on päästä selville, mistä tämä ilmiö johtuu.

”Vielä ei ymmärretä, voivatko infektiot todella nopeuttaa dementian kehittymistä tai saada sen aikaan. Siksi on tärkeää saada lisää ymmärrystä infektioiden ja immuunijärjestelmän roolista. Sitä kautta voi mahdollistua myös uusien hoitojen kehittäminen”, Sipilä sanoo.

”Vuoden post doc -kausi Oxfordin yliopistossa oli oikein mukava. Siellä oli kiva tutkimusyhteisö ja sain hyödyllisiä verkostoja.”

Seuraa lääketieteen tutkimusta

Haluatko tietää, mitä lääketieteen tutkimuksessa tapahtuu ja minkälaisia tutkimuksia rahoitamme? Tilaa Suomen Lääketieteen Säätiön uutiskirje!

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen