Tutustu tutkimushankkeisiin

Esittelemme tällä sivulla yhdeksän tutkimushanketta ja tutkijaa, jotka saivat Suomen Lääketieteen Säätiöltä apurahan vuoden 2022 apurahahaussa. Kaikkiaan Säätiö myönsi apurahoja yhteensä yli sadalle tutkijalle.

Miten infektiot liittyvät dementiaan?

LT Pyry Sipilä selvittää laajojen väestötutkimusten avulla infektioiden merkitystä dementian synnyssä.

Lue lisää

Mikrobit saattavat paljastaa aggressiivisen haimasyövän

Dosentti, haimakirurgi Heikki Huhta kollegoineen selvittää mikrobien roolia haimasyövässä. Tutkijat ottavat kasvainnäytteitä ja tekevät metagenomi-pohjaisia mikrobistoanalyysejä.

Lue lisää

Ihmiskehossa lymyilee iso joukko viruksia

Tiedetään, että monet tautia aiheuttavat virukset säilyvät tartunnan jälkeen ihmisen kudoksissa koko tämän eliniän. Tällaisia ovat esimerkiksi parvorokko- , vesirokko-, vauvarokko- ja papilloomavirukset. LT Maria Perdomo tutkii, mikä on näiden virusten lääketieteellinen merkitys.

Lue lisää

Long-COVID-oireet sairaalaan joutuneilla koronapotilailla

Olli Nevalainen tutkii vaikean COVID-19-infektion vuoksi sairaalaan joutuneiden suomalaispotilaiden pitkäaikaista toipumista.

Lue lisää

Luvassa tarkempaa diagnostiikkaa ALS-potilaille

LL Osma Rautila selvittää tutkimuksessaan ALS:iin liittyviä perinnöllisiä muutoksia.

Lue lisää

Auttaisiko ulosteensiirto Chronin taudissa?

Chronin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, jonka tarkkaa tautimekanismia ei tunneta. Tiedetään kuitenkin, että tautia sairastavilla puolustusjärjestelmän toiminta on poikkeavaa ja suolistomikrobisto vaikuttaa taudin kehittymiseen.

Lue lisää

Tekoäly voi auttaa arvioimaan rintasyöpäriskiä

Dosentti Otso Arponen ryhmineen tutkii, voidaanko tekoälyn avulla havaita mammografiakuvista, jos ihmisellä on kohonnut riski sairastua rintasyöpään.

Lue lisää

Metabolinen oireyhtymä voi lisätä suun tulehdusten riskiä

HLL Paula Tegelberg tutkii väitöstyössään metabolisen oireyhtymän ja sen eri komponenttien yhteyttä parodontiittiin.

Lue lisää

Siedätyshoito voi lievittää lapsen kananmuna-allergiaa

LT Lotta Kinnunen tutkii kananmunasiedätyshoitoa, jolla pyritään lieventämään allergiaoireita ja kasvattamaan sietokykyä kouluikäisillä lapsilla.

Lue lisää

Seuraa lääketieteen tutkimusta

Haluatko tietää, mitä lääketieteen tutkimuksessa tapahtuu ja minkälaisia tutkimuksia rahoitamme? Tilaa Suomen Lääketieteen Säätiön uutiskirje!

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen