Uutiset | 11/01/2018

Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto emeritaprofessori Marjukka Mäkelälle

Emeritaprofessori ja yleislääketieteen erikoislääkäri Marjukka Mäkelä saa Pohjolan ja Suomi-yhtiön 20 000 euron lääketieteen palkinnon uraauurtavasta työstään näyttöön perustuvan terveydenhuollon edistämiseksi.

Palkinto annetaan Lääkäri2018 -tapahtumassa, jossa Marjukka Mäkelä pitää juhlaluennon. Mäkelä on ensimmäinen yleislääkäri, jolle tämä palkinto myönnetään.

Marjukka Mäkelä on terveydenhuollon menetelmien arvioinnin uranuurtaja Suomessa, ja hän on työskennellyt pitkän uransa aikana tinkimättömästi näyttöön perustuvan lääketieteen (englanniksi evidence-based medicine, EBM) edistämiseksi maassamme. Mäkelä on rakentanut esimerkiksi Käypä hoito -suositusten toimintatavat niiden ensimmäisenä päätoimittajana. Tämä ansiokas elämäntyö palkitaan nyt Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnolla.

Ennen siirtymistään tutkimuksen pariin Mäkelä teki 15 vuotta yleislääkärin töitä terveysasemalla. Tänä aikana heräsi halu ymmärtää ja tietää, mikä olisi paras ja vaikuttavin tapa tehdä lääkärin työtä. Vastausten etsiminen tähän kysymykseen on ohjannut Mäkelän uraa tutkijana.

– Tutkijana voin tarjota tietoa lääkäreiden tekemien päätösten tueksi. Olen halunnut auttaa tavallista lääkäriä tekemään työtään mahdollisimman hyvin, jotta hän voi keskittyä potilas-lääkäri-suhteeseen, kuvailee emeritaprofessori Marjukka Mäkelä.

Koko maailman mittakaavassa näyttöön perustuva lääketiede on aktiivista Suomessa, ja tietoa tuotetaan sekä käytetään paljon. Käypä hoito -suosituksia eli hoitosuosituksia keskeisille kansantaudeille on tehty jo yli sata. Käypä hoito -suosituksen tuottaa aina moniammatillinen tiimi, joka muodostuu eri alojen lääkäreistä ja muista ammattilaisista.

– Tämän palkinnon myötä myös heidän työnsä huomioidaan, iloitsee Mäkelä.

Näyttöön perustuvan tiedon avulla voidaan tunnistaa myös ne lääketieteen menetelmät, jotka eivät toimi ja poistaa ne käytöstä. Näin tehdään tilaa terveydenhuollon toimiville menetelmille.

– Ei riitä, että asioita tehdään laadukkaasti, vaan terveydenhuollossa täytyy tehdä oikeita asioita. Niitä, jotka tutkitusti lisäävät terveyttä, Mäkelä muistuttaa.

Tällä hetkellä Mäkelä työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella vierailevana tutkijana, Kööpenhaminan yliopistossa yleislääketieteen osa-aikaisena professorina, Käypä hoito -suositusten toimittajana sekä Suomen Cochrane-keskuksen johtajana.

Yleislääkärinä työskennellessään Mäkelä alkoi opettaa. Opettajavuodet johtivat tutkimuksen pariin, ja tutkijavuodet innostivat tekemään töitä sen eteen, että terveydenhuollon päätöksenteko muuttuisi entistä enemmän näyttöön perustuvaksi hoitosuositusten ja hoitoteknologioiden arvioinnin avulla. Väitöskirjansa Mäkelä teki perusterveydenhuollosta ja lisäksi hänellä on näyttöön perustuvan lääketieteen tutkinto McMaster-yliopistosta Kanadasta.

Käypä hoito -suositusten rakentamisen lisäksi Mäkelä johti terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikkö Finohtaa 12 vuoden ajan. Kotimaassa tehdyn työn lisäksi Mäkelä on tehnyt hallitustyötä kansainvälisissä hoitoteknologian arviointiin keskittyvissä organisaatioissa ja toiminut päätoimittajana alan tieteellisessä IJTAHC-lehdessä. Lisäksi Mäkelä on toiminut asiantuntijana muun muassa WHO:ssa, Euroopan Neuvostossa ja sosiaali- ja terveysministeriössä sekä mentoroinut tutkijoita.

Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto on tunnustus huomattavasta kansallisesta ja kansainvälisestä elämäntyöstä. Palkinnon saajan valinneeseen valiokuntaan kuuluvat Suomen Lääkäriliiton, Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Finska Läkaresällskapetin ja Suomen Lääketieteen Säätiön hallitusten puheenjohtajat. Palkinto on myönnetty vuosittain Lääkäripäivien aikana vuodesta 1981 lähtien.

Lääkäri2018 -tapahtumassa Marjukka Mäkelän juhlaluento pe 12.1. klo 12.45–13.15, sali 101
Lähde: http://www.pohjolasairaala.fi

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen