Uutiset | 02/03/2021

Professori Antti Lauerma: Tutkimus on lääkäreille merkittävä uramahdollisuus

Suomen Lääketieteen Säätiön hallituksen uutena jäsenenä aloitti tammikuun alussa professori Antti Lauerma. Pitkän uran lääkärinä ja tutkijana tehnyt Lauerma kannustaa nuoria tutkimuksen pariin ja kehittämään siten omaa ammattitaitoaan.

Ihotautien ja allergologian professori ja erikoislääkäri Antti Lauermalle lääkärin työ oli jo varhain vahva uravaihtoehto. Kiinnostus ihmis- ja luonnontieteisiin syttyi jo lukioaikana. 

– Lääkärin ammatti kuulosti tarpeeksi laajalta alalta, joka antaa myös mahdollisuuden valita myöhemmin, mihin tarkemmin erikoistuu, kertoo Lauerma.

Monimuotoisuutta pitkän uran varrelle on tosiaan mahtunut. Helsingissä syntynyt ja opiskellut Lauerma on toiminut muun muassa Työterveyslaitoksen ylilääkärinä, professorina Tampereen yliopistolla ja tutkijatohtorina Kalifornian yliopistossa San Franciscossa.

Ihotautien pariin hänet ohjasi kuitenkin sattuma.

– Usein sanotaan, että se mitä intensiivisesti tekee, alkaa ajan myötä myös kiinnostamaan. Näin kävi myös omalla kohdallani. Ihotaudit ovat tärkeä ala, sillä ihosairaudet vaikuttavat ihmisten elämänlaatuun merkittävästi. Kunnollisella hoidolla saadaan paitsi parempaa terveyttä myös elämänlaatua, Lauerma huomauttaa.

Vuodesta 2014 lähtien Lauerma on toiminut HUSin tulehduskeskuksen toimialajohtajana. HUSin tulehduskeskus vastaa infektio-, reuma- ja ihosairauksien, allergisten sairauksien sekä sukupuolitautien hoidosta ja palveluista. Lauerman oma tutkimustyö on keskittynyt tulehduksellisiin ihosairauksiin, atooppisen ihottuman hoitoon sekä ihon mikrobiomin ja ihosairauksien yhteyteen.

Tukea löytyy, rohkeutta tarvitaan

Suomen Lääketieteen Säätiö on yksi Suomen merkittävimmistä lääketieteellistä tutkimusta ja koulutusta tukevista säätiöistä. Lauerman mukaan Säätiön tulee jatkossakin vahvistaa asemaansa lääkäreiden urapolun tukijana.

– Tutkimuksen tekeminen on suuri rikkaus paitsi terveydenhuollolle myös lääkärin työlle. Se tarjoaa haasteita ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia sekä kehittää kriittistä ajattelua. Lääkärin työssä myös kansainvälisten verkostojen merkitys jää vähäiseksi, kun taas tutkijana tutustuu kollegoihin ympäri maailmaa, Lauerma kertoo.

Omakohtaista kokemustakin tärkeästä tuesta löytyy: Suomen Lääketieteen Säätiö tuki Lauerman väitöstutkimusta kolmella apurahalla ja myönsi hänelle 150 000 euron suuruisen kliinisen tutkijan hankeapurahan vuonna 2001.

Säätiö tarjoaa erilaisia apurahamuotoja, jotka tarjoavat tukea tutkijan uran eri vaiheisiin ja mahdollistavat monelle lääkärille mahdollisuuden täysipäiväiseen tutkimuksen tekemiseen.

– Nuoremmilla lääkäreillä on turhaa arkuutta lähteä kokeilemaan tutkimuksen tekemistä. Meillä on vain yksi työelämä – ja tutkimus avartaa sen mahdollisuuksia.

Antti Lauerma

Aloitti Suomen Lääketieteen Säätiön hallituksen uutena jäsenenä tammikuun alussa.

Työ: Ihotautien ja allergologian professori ja erikoislääkäri. Vuodesta 2014 lähtien Lauerma on toiminut HUSin tulehduskeskuksen toimialajohtajana.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen