Uutiset | 14/11/2014

Suomen Lääketieteen Säätiön apurahat vuonna 2014

Suomen Lääketieteen Säätiö jakaa 1,85 miljoonaa euroa lääketieteen tutkimukseen.

Suomen Lääketieteen Säätiö tukee lääketieteellistä tutkimusta tänä vuonna 1,85 miljoonalla eurolla. Apurahojen saajat julkistettiin 14.11. Säätiön tukee erityisesti tutkija-uransa alussa olevia nuoria lääkäreitä. Säätiön tuen ansioista 166 henkeä saa mahdollisuuden keskittyä tutkimustyöhön. Panostus vastaa laajuudeltaan 45 henkilön vuoden työpanosta.

Kliinisen tutkimuksen kolmivuotisina hankeapurahoina jaetaan 800 000 euroa viidelle tutkimusryhmälle. Hankeapuraha mahdollistaa kliinisen työn ja tutkimustyön yhdistämisen. Apuraha myönnetään tänä vuonna aivovaltimoaneurysmien puhkeamisen, muistisairauksien tietokonepohjaisen kognitiivisen intervention, synnynnäisen kilpirauhasen vajaatoiminnan, lasten jaksokuumeen ja allergioiden hoitomenetelmien tutkimiseen.

– Hankeapurahat on myönnetty hankkeille, joiden tuloksilla voi olla merkittävä kansanterveydellinen vaikutus. Esimerkiksi muistisairauksien tutkiminen on tärkeää, sillä sairastavien määrä on voimakkaassa kasvussa väestön ikääntymisen vuoksi. Tietokonepohjainen kognitiivinen interventio on halpa toteuttaa ja helposti saatavilla, mutta lisätutkimusta sen vaikuttavuudesta tarvitaan. Aivovaltimoaneurysman puhkeamista on tutkittava lisää siksi, että puhkeamisen aiheuttama hengenvaarallinen lukinkalvonalainen verenvuoto (SAV) on poikkeuksellisen yleinen sairaus Suomessa. Aivovaltimoaneurysman puhkeaminen ja siitä aiheutuva huomattava kuolleisuus, inhimillinen kärsimys, sekä taloudelliset menetykset voidaan ehkäistä tunnistamalla vuotoriskissä olevat aneurysmat, sanoo säätiön hallituksen jäsen professori Anne Remes.

Palaavan tutkijan apuraha 50 000 euroa myönnetään kahdelle tutkijalle. Palaavan tutkijan apuraha on tarkoitettu ulkomailta Suomeen palaavalle tutkijalle, joka on viettänyt ulkomailla ns. post-doc kauden. Suomen lääketieteen kehityksen kannalta on tärkeää saada ulkomailla oppia saaneet tutkijat palaamaan kotimaahan ja soveltamaan kokemuksiaan ja osaamistaan täällä. Tänä vuonna palaavan tutkijan apurahat (2 kpl) myönnetään äkillisen välikorvatulehduksen ja eturauhassyövän tutkimukseen.

– Äkillinen välikorvatulehdus on tavallisin lasten bakteeri-infektio ja yksi yleisimmistä syistä antibioottihoitoon. Bakteerien antibioottiresistenssi lisääntyy huolestuttavan nopeasti, minkä vuoksi on etsittävä keinoja aiheettomien antibioottikuurien vähentämiseksi. Eturauhassyöpä puolestaan on yksi yleisimmistä syöpäkuolemien aiheuttajista miehillä. Syövän täsmälääkkeet ovat kalliita, ja ne menettävät tehonsa usein nopeasti. Tämän tutkimuksen tulokset voivat johtaa parempien kohdennettujen lääkehoitojen kehittämiseen, perustelee säätiön hallituksen puheenjohtaja Tapio Visakorpi.

Tutkimusapurahoja jaetaan yhteensä 549 000 euroa 44 tutkijalle. Eka- ja kannustusapurahan saa 115 aloittelevaa tutkijaa, yhteensä 402 500 euroa.

Yksityishenkilöiden ja elinkeinoelämän tekemien lahjoitusten avulla säätiö pystyy jakamaan apurahoja vuosittain noin kahdella miljoonalla eurolla ja tukemaan noin 150 tutkijaa. Säätiö on jakanut yli 20 miljoonaa euroa lääketieteen tutkimukseen viimeisen kymmenen vuoden aikana, kertoo säätiön asiamies Jouni Lounasmaa.

Suomen Lääketieteen Säätiö on perustettu vuonna 1960. Säätiö on kasvanut yksityishenkilöiden ja elinkeinoelämän tekemien lahjoitusten avulla erääksi merkittävimmistä lääketieteellisen tutkimuksen tukijoista Suomessa.

Lisätietoja:

Suomen Lääketieteen Säätiö
Hallituksen puheenjohtaja
Tapio Visakorpi
puh. 040 717 4402
tapio.visakorpi[at]uta.fi

Asiamies
Jouni Lounasmaa
puh. 050 371 9590
asiamies[at]laaketieteensaatio.fi

Tarkemmat tiedot apurahojen saajista:

Apurahat ja palkinnot 2014

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen