Uutiset | 02/05/2022

Tukea tutkijan uralle – jaossa yli kaksi miljoonaa euroa lääketieteen tutkimukseen

Tutkimuksella tehdään tulevaisuuden terveyttä. Samalla sen julkinen rahoitus kuitenkin vähenee vuosi vuodelta. Suomen Lääketieteen Säätiö vastaa haasteeseen – myöntämällä apurahoja lääketieteelliseen tutkimukseen se antaa tutkijoille mahdollisuuden muuttaa maailmaa.
Suomen Lääketieteen Säätiö tukee lääkäritutkijoiden työtä ja edistää korkeatasoista lääketieteellistä tutkimusta. Yksi säätiön tavoitteista on madaltaa kliinistä työtä tekevien lääkäreiden kynnystä tehdä tutkimusta, jotta tuorein tutkimustieto ja sen hyödyt siirtyvät lääkärintyöhön.

– Tutkimustyöstä kiinnostuneen lääkärin tiellä on monenlaisia esteitä. Näitä pyrimme taklaamaan yhdessä yliopistojen kanssa helpottamalla tutkijoiden urapolkua sekä rohkaisemalla yhä useampia nuoria tutkijanuralle, Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja Klaus Elenius kertoo.

Tärkein tukimuoto ovat apurahat, joita jaetaan vuosittain yli kaksi miljoonaa euroa keskimäärin 150 tutkijalle. Tuen takana ovat yksityishenkilöt ja yritykset, joiden tekemät lahjoitukset ovat keskeinen säätiön varojen lähde.

Tarvetta erityisesti pitkäjänteiselle tuelle

Säätiö madaltaa erityisesti nuorten lääkäreiden ja lääkäriksi opiskelevien kynnystä siirtyä tutkijan uralle. Apurahan saa keskimäärin joka neljäs hakija. Osuus on korkea muihin säätiöihin verrattuna.

Tänä vuonna apurahakausia on myös pidennetty: nyt haettavana on työskentelyapurahat 6, 12 ja 24 kuukaudeksi.

– Tukien ja rahoituksen hakeminen on aina pois tutkimustyöstä. Olemmekin tunnistaneet tarpeen pidemmälle rahoitukselle, joka mahdollistaa kuukausien tai vuosien yhtämittaisen tutkimustyön, Elenius kertoo.

Onko sinulla tutkimusidea, joka voi muuttaa maailmaa?

Suomen Lääketieteen Säätiö vuosittainen apurahahaku on auki 1.–31.5.. Apurahaa voivat hakea lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat ja lisensiaatit, väitelleet lääkärit ja tutkijat. Apurahat on suunnattu tutkimustyön aloittamiseen, väitöskirjan tekemiseen, tutkimusryhmän perustamiseen sekä uusiin tutkimusavauksiin.

Haettavana on
• eka-apuraha tutkimustyötään aloittaville lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille ja lisensiaateille
• kannustusapuraha lääketieteen väitöskirjaopiskelijoille
• tutkimusapuraha lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille, lisensiaateille ja tohtoreille 6, 12 tai 24 kuukauden ajaksi päätoimisen tutkimustyön rahoitukseen
• palaavan tutkijan apuraha ulkomailta Suomeen palaaville tutkijoille
• tutkimusryhmän perustajan apuraha väitelleille lääkäritutkijoille lääketieteellisesti merkittävään tutkimushankkeeseen
• uudet tutkimusavaukset -apuraha lääkäritutkijoille lääketieteellisesti merkittävään tutkimusavaukseen.

Apurahaa hakeneille ilmoitetaan apurahapäätöksestä lokakuussa. Apurahan saajat julkistetaan Duodecimin vuosipäivän symposiumissa marraskuussa.

Hae apurahaa Rimbert-palvelussa!

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen