Tutkittua tietoa, kiitos!

Suomen Lääketieteen säätiö julkaisee syksyllä 2021 neljä jaksoa sisältävän podcast-sarjan ”Tutkittua tietoa, kiitos!”. Sarjassa tiedetoimittaja Mari Heikkilä keskustelee lääketieteen asiantuntijoiden kanssa runsaasti keskustelua herättävistä terveysaiheista, kuten rokotuksista, ravitsemussuosituksista ja ympäristöyliherkkyydestä. Mitä niistä tiedetään ja mitä ei? Podcastit tulevat kuunneltaviksi tälle sivulle. Ne ovat myös kuunneltavissa Spotifyn, Youtuben ja yleisimpien podcast-alustojen kautta Suomen Lääketieteen Säätiön  “Tulevaisuuden lääketiedettä” -kanavalla.

1. Miksi me olemme entistä kipeämpiä ja väsyneempiä?

Podcastissa tiedetoimittaja Mari Heikkilä keskustelee Tyksin reumatologi Markku Malin ja Husin neuropsykiatri Risto Vatajan kanssa fibromyalgiasta ja kroonisesta väsymysoireyhtymästä. Molemmat sairaudet on luokiteltu niin sanottuihin toiminnallisiin häiriöihin. Niissä oireet ovat todellisia, mutta niille ei löydy lääketieteellistä mekanismia, eli psykiatrista tai somaattista syytä. Podcastissa keskustellaan , millaisia sairauksia fibromyalgia ja krooninen väsymysoireyhtymä ovat: miten oireet yleensä kehittyvät ja jatkuvatko tutkimukset syyn selvittämiseksi? Millaista apua potilaille on tarjolla?

 2. Ovatko viralliset ravitsemussuositukset varmasti oikeassa?

Yksi vannoo paleoruokavalion nimeen, toinen gluttaa, kolmas karppaa — ja somessa haukutaan estoitta virallisia ravitsemussuosituksia. Niitä pidetään suorastaan haitallisina.Mitä tieteen valossa voidaan sanoa siitä, millainen on hyvä ruokavalio? Millaista tutkimustietoa on virallisten ravitsemussuositusten taustalla? Miten nykyisiä erilaisia dieettivillityksiä voidaan tutkitun tiedon valossa arvioida: mitkä niistä ovat ok, mitkä epäterveellisiä ja jopa haitallisia? Tiedetoimittaja Mari Heikkilän kanssa keskustelevat ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta ja tutkimusprofessori Suvi Virtanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

3. Onko rokotuksista varmasti enemmän hyötyä kuin haittaa?

Netissä leviää jatkuvasti koskettavia ja varottavia kertomuksia ihmisistä, jotka ovat sairastuneet vakavasti tai jopa kuolleet rokotuksen saatuaan. Herää kysymys, kannattaako rokottaminen, jos se voi aiheuttaa jopa hengenvaaran? Podcastissa tiedetoimittaja Mari Heikkilä keskustelee THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin ja Fimean ylilääkäri Maija Kaukosen  kanssa, millaista näyttöä nykyisin käytössä olevien rokotteiden hyödyistä ja haittavaikutuksista on. Mitä tutkimustiedon ja näytön perusteella voidaan sanoa, minkä rokotteiden kohdalla hyöty on selvin ja miten iso hyöty on? Minkälaisia asioita on puntarissa, kun rokotteen hyötyjä ja haittoja arvioidaan ja miten jatkuvasti tätä arviointia tehdään?

4.  Mistä apua, jos herkistyy ympäristölle, esimerkiksi sähkölle?

Ympäristöherkkyydessä henkilö kärsii ja oirehtii esimerkiksi sähköön, hajuihin, kemikaaleihin tai sisäilmaan liittyen, vaikka kyse ei ole sairaudesta tai suorasta vaikutuksesta elimistöön. Esimerkiksi sähköyliherkkyydessä ihminen kokee saavansa oireita sähkömagneettisesta säteilystä, kuten matkapuhelimien sähkömagneettisista kentistä. Ohjelmassa keskustellaan, mistä tällaiset oireet voivat johtua ja millainen on tieteellinen näyttö. Miten tällaisia potilaita voidaan auttaa? Puhutaan myös  sisäilmaongelmista, joissa saattaa olla myös todellisia altisteita ja niihin liittyviä oireita. Tiedetoimittaja Mari Heikkilän kanssa keskustelevat neurologian dosentti Markku Sainio Työterveyslaitokselta ja psykiatrian professori Jyrki Korkeila Turun yliopistosta.

Kuuntele täältä Tulevaisuuden lääketiedettä -podcastin aiemmat jaksot:

Lääketieteen Säätiö · Tulevaisuuden lääketiedettä

 

Tutkittua tietoa, kiitos! -podcast on osa opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan järjestämää tutkitun tiedon teemavuotta.

Tutkitun tiedon teemavuonna 2021 kotimaiset toimijat tuovat yhdessä tutkittua tietoa meille kaikille. Sukella tutkitun tiedon maailmaan verkkosivulla tutkittutieto.fi sekä Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa @tttv2021.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen