Uutiset | 23/08/2022

3D-virtuaalilasit avuksi leikkausten suunnitteluun

Matti Iso-Mustajärvi tutkii, kannattaisiko virtuaalitodellisuuteen perustuvia simulointilaitteita hyödyntää esimerkiksi korvaleikkausten suunnittelussa ja harjoittelussa.

Nykyisin virtuaalitodellisuutta hyödynnetään monilla aloilla. Esimerkiksi yhdysvaltalaissotilaat harjoittelevat virtuaalisovellusten avulla laskuvarjohyppyjä ja sisustusarkkitehdit suunnittelevat asuntoja. LT Matti Iso-Mustajärvi tutkii, olisiko menetelmästä iloa myös lääkäreille, kun he suunnittelevat leikkauksia.

Hän on itse korvakirurgina testannut menetelmää ja kokenut sen hyödylliseksi.

“Leikkausta suunnitellessa 3D-virtuaalilasien avulla hahmottaa potilaan pään sisällä olevat rakenteet paremmin kuin tavallisista kaksiulotteisista CT-kuvista. 3D-kuvaa voi pyöritellä tilassa, suurentaa eri kohtia ja tutkia rakenteita yksityiskohtaisesti.”

Iso-Mustajärven aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että virtuaalilaseilla saatava 3D-malli on luotettava ja tarkka. Nyt hän selvittää, auttaisiko menetelmä tekemään leikkauksista turvallisempia ja nopeampia.

“Tarkoituksena on saada aiheesta tutkimusnäyttöä. Uskon, että korva- ja nenäleikkausten lisäksi 3D-laseista saattaisi olla hyötyä esimerkiksi neurokirurgiassa ja maksakirurgiassa.”

Erityisapurahoja uusiin tutkimusavauksiin

Suomen Lääketieteen Säätiö jakoi viime vuonna erityisapurahoja uusiin tutkimusavauksiin korkean riskin tutkimushankkeissa. Apurahoja myönnettiin neljälle tutkimusryhmälle, yhteensä 200 000 euroa.

Säätiö haluaa näin tukea nuoria lääkäreitä ja uusia tutkijasukupolvia, jotka etsivät ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin.

Lääketieteen tutkimuksen odotetaan vastaavan muun muassa tartuntatautien ja ilmastonmuutoksen tuomiin terveysuhkiin. Toisaalta teknologinen kehitys, kuten tekoälyn ja täsmähoitojen kehittyminen, luo uusia mahdollisuuksia.

Apurahat on tarkoitettu lääkäritutkijoille hankeapurahoina lääketieteellisesti merkittävään uuteen tutkimusavaukseen.

Lue lisää:

 

Matti Iso-Mustajärvi

LT Matti Iso-Mustajärvi sai Uudet tutkimusavaukset -apurahan Suomen Lääketieteen Säätiön vuoden 2021 apurahahausta.

“Olen post doc -tutkijana Italiassa perehtymässä TMS-menetelmään, joka auttaa muistisairauksien tunnistamisessa. On ilo palata Suomeen jatkamaan 3D-virtuaalilasit tutkimusta säätiön tuella.”

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen