Uutiset | 27/09/2022

Juho Joutsa selvittää uutta tietoa aivojen toiminnasta

LT Juho Joutsa tutkii neurologisten ja psykiatristen oireiden alkuperää paikallisten aivovaurioiden kautta. Joutsa sai viime vuonna Lääketieteen Säätiöltä Tutkimusryhmän perustajan apurahan.

Aivoinfarktissa verisuoni aivoissa tukkeutuu, mikä aiheuttaa paikallisen hapenpuutteen ja tuhoaa aivokudosta. Juho Joutsa tutkii aivoinfarktipotilaiden avulla, miten vauriot aivojen eri osissa ovat kytköksissä erilaisiin neurologisiin ja psykiatrisiin oireisiin, kuten liikehäiriöihin ja riippuvuussairauksiin.

“Voisi ajatella, että aivojen eri osien toiminnat ovat jo hyvin tiedossa. Todellisuudessa monissa oireissa ei vielä tiedetä, missä aivojen osissa ongelma piilee”, Joutsa kertoo.

Joskus paikallisella aivovauriolla saattaa olla yllättäviä vaikutuksia. Tiedetään esimerkiksi tapauksia, jossa henkilö on päässyt yllättäen eroon huumeriippuvuudesta aivovaurion jälkeen. Toisaalta joskus aivovaurio on johtanut riippuvuuden kehittymiseen.

“Kun ymmärretään paremmin, mistä aivojen verkostoista oireet saavat alkunsa, voidaan myös kehittää parempia hoitoja.”

Esimerkiksi aivojen sähkö- ja magneettistimulaatiolla voidaan aktivoida tai hillitä aivoverkkojen toimintaa. Uusi, tarkempi tieto aivojen toiminnasta auttaa kohdistamaan hoidot juuri oikeisiin paikkoihin.

Apurahoja ulkomailta palaaville tutkijoille

Palaavan tutkijan apuraha on tarkoitettu ulkomailta Suomeen palaavalle tutkijalle. Apurahan edellytys on lääketieteen tai hammaslääketieteen tohtorin tutkinto (LT/LKT/HLT) ja menestyksekäs ulkomailla vietetty niin sanottu post doc -kausi. Yleensä odotetaan vähintään 12 kuukauden tutkimusjaksoa ulkomailla. Apurahaa haettaessa on oltava vielä ulkomailla.

Apuraha on enintään 50 000 €, josta yleiskustannusosuus on enintään 5000 €.

Lue lisää:

 

Juho Joutsa

LT Juho Joutsa sai Palaavan tutkijan -apurahan Suomen Lääketieteen Säätiön vuoden 2021 apurahahausta.

“On hienoa, että Lääketieteen Säätiö on tukenut minua tutkijanurani alusta alkaen tänne asti. Se on antanut minulle mahdollisuuden kehittyä tutkijana.”

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen