Uutiset | 06/06/2019

Kaksi lääketiedettä tukevaa säätiötä sulautui: kliininen tutkimus hyötyy säätiökentän vahvistumisesta 

T W Lilljan säätiö on sulautunut Suomen Lääketieteen Säätiöön. Lahjoituksen summa on noin 934 000 euroa. Sen ansiosta Lääketieteen Säätiö voi jatkossa jakaa entistä enemmän apurahaa suomalaiseen lääketieteelliseen tutkimukseen. 

Sulautuneita säätiöitä yhdistää sama toimialue ja tarkoitus. T W Lilljan säätiön tarkoituksena on ollut tukea ja edistää lääketieteellistä tutkimustyötä Suomessa.  

Pitkän uran tekstiiliteollisuuden parissa tehnyt Torvald Woldemar Lillja (1907–2001) perusti T W Lilljan säätiön vuonna 1968. Säätiö perustettiin Lilljan Helsingin Kuusisaaressa sijaitsevan omakotitalon ja tontin arvolla. Lillja halusi, että kovalla työllä ansaitulla omaisuudella tehdään jotakin merkityksellistä.  

Sulautuminen ensi vuonna 60 vuotta täyttävään Suomen Lääketieteen Säätiöön mahdollistaa Torvald Lilljan toiveen ja T W Lilljan säätiön tarkoitusperien toteutumisen. Suomen Lääketieteen Säätiö tukee suomalaista lääketieteen tutkimusta ja koulutusta vuosittain jaettavin apurahoin ja palkinnoin. 

– Rahoittamillamme kliinisillä tutkimuksilla vaikutetaan suoraan siihen, millaista hoitoa suomalaiset tulevaisuudessa saavat, sanoo Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja Anne Remes 

Lilljan säätiön varoista muodostetaan T W Lilljan nimeä kantava nimikkorahasto, josta jaetaan vuosittain 75 000 euron suuruinen apuraha. Apurahaa jaettaessa pyritään mahdollisuuksien mukaan huomioimaan Torvald Lilljan toive syöpätutkimuksen tukemisesta.  

– Kuten tämäkin lahjoitus osoittaa, yksityishenkilöllä voi olla merkittävä vaikutus tutkimuksen tukemiseen. Suomalaiset haluavat tukea yhteiskunnallisesti merkityksellisiä asioita koko ajan enemmän, Remes kertoo. 

Sulautuminen vähentää samalla alalla toimivien säätiöiden kaksinkertaisesta hallinnoinnista aiheutuvia kuluja. Näin ollen se lisää lääketieteellisen tutkimuksen tukemiseen käytettäviä kokonaisvaroja. 

Lahjoituksen takana menestyvä liikemies 

Teollisuusneuvos Torvald Lilljan ura yrittäjänä alkoi radiotoiminnan parista. Hän oli mukana perustamassa Radiotukku Oy:tä vuonna 1929.  

Lillja oli aktiivinen radioamatööriharrastaja. Harrastus alkoi teinipoikana ja jatkui läpi elämän. Hän rakensi radioita ja jopa perusti oman radioaseman, jolla kuului Lilljan mieltymys klassiseen musiikkiin. 

Uransa Lillja teki kuitenkin tekstiiliteollisuuden parissa. Vuonna 1935 hän perusti neuleisiin, kankaisiin ja valmisvaatteisiin erikoistuneen Oy Kutomatuote Ab:n. Myöhemmin Lillja perusti vielä useita tekstiiliteollisuuteen keskittyneitä yrityksiä. 

Torvald Lillja oli rauhallinen mies, joka nautti saaristoelämästä ja purjehduksesta. Hän vietti vapaa-aikaansa veneillen Inkoon saaristossa. Erityisesti Gloholmin saaresta tuli hänelle rakas paikka.  

Lillja tuli tunnetuksi myös taiteen tuntemuksesta ja keräilystä.  

Lisätietoja  

Jouni Lounasmaa, Suomen Lääketieteen Säätiön asiamies
asiamies@laaketieteensaatio.fi, 050 371 9590 

Vuonna 1960 perustettu Suomen Lääketieteen Säätiö tukee suomalaista lääketieteellistä tutkimusta ja koulutusta vuosittain jaettavin apurahoin ja palkinnoin. Lääketieteen Säätiö on merkittävä lääketiedettä tukeva yksityinen säätiö ja selvästi suurin niistä säätiöistä, jotka tukevat nuoria tutkijoita kaikilta lääketieteen aloilta. Vuonna 2018 säätiö tuki suomalaista lääketieteellistä tutkimusta kahdella miljoonalla eurolla. 

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen