Uutiset | 12/08/2020

Merkittävä testamenttilahjoitus Suomen Lääketieteen Säätiölle

Lastenlääkäri Rita Asantin testamenttilahjoitus lääketieteelliseen tutkimukseen koituu koko Suomen kansan hyväksi.

Asantin lähes 600 000 euron testamenttilahjoitus käytetään lyhentämättöminä lääketieteellisen tutkimuksen tukemiseen. Yksityishenkilöiden ja yritysten tekemät lahjoitukset ovat keskeinen Suomen Lääketieteen Säätiön varojen lähde.

”Testamentti- ja muut lahjoitukset ovat säätiölle valtavan tärkeitä, sillä niiden ansiosta voimme tukea suomalaista lääketieteellistä tutkimusta tulevaisuudessakin”, sanoo Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja Oskari Heikinheimo.

”Olemme jokaisesta lahjoituksesta erittäin kiitollisia. Aina kyse ei ole suurista summista, myös pienemmät lahjoitukset ovat meille tärkeitä. Ne kertovat ihmisten halusta vaikuttaa ja panostaa yhteiseen hyvään ja luottamuksesta kotimaiseen lääketieteelliseen tutkimukseen. Nyt ajankohtainen koronaepidemia on konkreettinen muistutus tutkimustiedon tärkeydestä oikealle terveyden- ja sairaanhoidolle.”

Lääketieteen Säätiön rahoittamat tutkimukset kehittävät lääketiedettä ja suomalaista terveydenhoitoa. Ne auttavat myös varautumaan tulevaisuuden yllättäviin terveysuhkiin. Säätiön apurahat myönnetään tieteellisen arvioinnin perusteella tavoitteena mahdollisimman suuri tieteellinen ja kliininen vaikuttavuus.

Rita Asanti oli tutkimuksesta kiinnostunut lastenlääkäri

Rita Asanti syntyi 30.3.1932 Helsingissä. Asantille oli viimeistään lukiossa selvää, että hänestä tulisi lääkäri. Asanti kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Uudesta yhteiskoulusta vuonna 1950. Hän aloitti saman tien lääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa ja valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1957.

Silloisen käytännön mukaisesti Asanti teki valmistumisensa jälkeen useita vuosia kliinistä lääkärin työtä muun muassa Kotkassa, Lappeenrannassa, Lahdessa ja Oulussa. Oulussa Asanti avasi ensimmäisen oman yksityisvastaanottonsa.

Asanti palasi Helsinkiin, kun hän aloitti HYKSissä erikoistumisen lastentauteihin. Samalla hän julkaisi yksin ja yhteistyössä useita artikkeleita sekä kotimaassa että kansainvälisissä julkaisuissa. Hän sai lastentautien erikoislääkärin pätevyyden vuonna 1966.

Asanti erikoistui vielä vastasyntyneiden ja ennenaikaisesti syntyneiden lasten sairauksiin ja hoitoon vuonna 1979. Myös tuona aikana hän julkaisi useita artikkeleita.

Rita Asanti menehtyi vaikean sairauden uuvuttamana 21.10.2019. Asantin vahva lääkärin identiteetti ja kutsumus lääkärin työhön säilyi läpi elämän. Ne näkyvät myös hänen perinnössään.

Rita Asantin ura

1963–1965 apulaislääkäri, HYKS
1963–1970 neuvolalääkäri, Helsingin kaupunki
1965–1975 yksityispraktiikka, Dextra Helsinki
1967–1969 osastolääkäri, Kätilöopisto
1970–1974 terveyskeskuslääkäri, Helsingin kaupunki
1974–1992 osastolääkäri, Kätilöopisto

Lääketieteen Säätiö on ottanut testamentin kiitollisuudella vastaan. Lahjoitus käytetään lääketieteen tutkimukseen hänen tahtonsa mukaisesti.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen