60 hyvää syytä | 11/11/2020

Mistä johtuu diabeteksen yleistyminen lapsilla?

Lapsuusiän diabetes on Suomessa nykyään noin kuusi kertaa yleisempää kuin 60 vuotta sitten. Emeritusprofessori Mikael Knip on selvittänyt tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet diabeteksen ja muiden immuunivälitteisten sairauksien yleistymiseen.

”Vahvin korrelaatio 50-luvulta lähtien nähdään ykköstyypin diabeteksen yleistymisessä ja Suomen bruttokansantuotteen kasvussa. Tämä ei tietenkään ole syy-seuraussuhde, mutta puhuu sen puolesta, että jotain yhteiskunnassamme on tapahtunut, mikä on lisännyt lasten riskiä sairastua diabetekseen”, Knip kertoo.

Ruoka, hygieniatason muutokset ja esimerkiksi kaupungistuminen näyttelevät kaikki mahdollista osaansa yleistymisen taustalla.

”Jos ajattelemme esimerkiksi, missä määrin lapset altistuvat nykyään eri bakteereille ja viruksille, niin huomaamme, että ympäristöaltistuminen on vähentynyt. Se johtuu osittain siitä, että perheet ovat muuttaneet maalta kaupunkeihin.”

 

60 hyvää syytä on Suomen Lääketieteen Säätiön juhlavuoden teema. Juhlistamme menneitä vuosikymmeniä nostamalla esiin 60 hyvää syytä tukea suomalaista tutkimusta: lääketieteellisen tutkimuksen tekijöitä ja heidän työtään sekä sen merkitystä suomalaiselle terveydenhuollolle. Pääset lukemaan, näkemään ja kuulemaan kiinnostavia tarinoita siitä, millaista tutkimusta meillä Suomessa tehdään ja miten tuo tutkimus vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään. #lääketiede #tukitutkimukselle

Tue suomalaista lääketieteellistä tutkimusta

Suomen Lääketieteen Säätiön kautta voit tukea suomalaista lääketieteellistä tutkimusta myös perimän ja sydänsairauksien parissa. On monta tapaa – ja tuhansia syitä – lahjoittaa. Tutustu eri lahjoitustapoihin täällä ja tee tärkeä lahjoituksesi.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen