Uutiset | 30/03/2022

Parhaan väitöskirjan palkinto virustutkimukselle

Mari Toppisen väitöskirja ”Parvoviral genomes in human soft tissues and bones over decades” valittiin Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan parhaimmaksi vuonna 2021. Tässä kansainvälisessä, monitieteisessä tutkimuksessa osoitettiin ensimmäisenä maailmassa DNA- virusgenomien persistoivan ihmisen luukudoksessa.

Virusanalyysi toisen maailmansodan sotavainajien luista synnytti aivan uuden tutkimussuuntauksen, arkeovirologian, jossa virusten esiintyvyyttä ja evoluutiota on mahdollista selvittää analysoimalla muinaisia ihmisjäänteitä. Tutkimuksessa selvitettiin yhteensä 38 DNA-viruksen esiintyvyyttä nykyihmisten reisiluissa qPCR- ja massiiviparalleelisekvensointimenetelmillä ja löydettiin ennennäkemättömän suuri määrä viruslajeja mukaan lukien useanlaisia parvo-, herpes-, papillooma- ja polyoomaviruksia, sekä hepatiitti B viruksen ja TT-viruksen.

Tulokset kertovat ihmisluiden – sekä tuoreiden että ikivanhojen – soveltuvan erinomaisesti virusten molekyylitason epidemiologian ja evoluution tutkimiseen. Ensihavaintojen jälkeen on viruslöydöksiä julkaistu eri puolilta maailmaa jopa tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten hampaista ja luista. Ihmisluut ovatkin mullistamassa virusten ja infektiotautien historian tutkimuksen.

Väitöstutkimusta ovat olleet rahoittamassa Helsingin yliopiston, HUS:n ja Suomen Akatemian lisäksi suuri joukko suomalaisia säätiöitä (mm. Suomen Lääketieteen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Finska Läkaresällskapet, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Sigrid Juséliuksen Säätiö, Emil Aaltosen säätiö, Juhani Ahon Lääketieteen Tutkimussäätiö, Virustautien tutkimussäätiö).

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen