Uutiset | 19/02/2024

Puolustusjärjestelmän tehostaminen voi vauhdittaa lääkityksen lopettamista verisyövässä

Helsingin yliopiston, HUSin ja Aalto-yliopiston tutkimus selvitti, miksi osa verisyöpäpotilaista pystyy lopettamaan lääkityksensä turvallisesti. Tutkimus edistää potilaiden tehokkaampaa hoitoa.

Krooninen myelooinen leukemia (KML) on yksi neljästä verisyövän päätyypistä, ja se kohdistuu luuytimen verta muodostaviin soluihin. Vuosittain noin 50 suomalaista sairastuu KML:ään, joka puhkeaa tyypillisesti työikäisillä.

KML:n syntymekanismi on pystytty tunnistamaan tarkasti, ja siksi täsmälääkkeiden (tyrosiinikinaasiestäjät) avulla enää vain harva menehtyy tautiin.

Tutkijoiden tavoitteena on kehittää KML:n hoitoa niin, että lääkitys voitaisiin tietyn jakson jälkeen lopettaa. Tällöin voitaisiin puhua syövän paranemisesta.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, miksi osa verisyöpäpotilaista pystyy lopettamaan päivittäin otettavan lääkityksensä turvallisesti.

Suomalaistutkijat vertasivat potilaita, joilla lääkehoidon lopetus onnistui, heihin, joilla se ei onnistunut. Hoito pystyttiin lopettamaan useammin, jos puolustusjärjestelmä oli tähän suotuisa.

– Hoidon lopettamisessa onnistuneilla oli ennen lopetusyritystä enemmän NK-soluja eli luonnollisia tappajasoluja sekä syöpää tunnistavia T-soluja. Tutkimme myös tarkemmin mekanismeja, miten nämä solut tunnistavat syöpää. Löysimme mahdollisia uusia lääkitysmahdollisuuksia, sanoo hematologiaan erikoistuva lääkäri ja väitöskirjatutkija Jani Huuhtanen Helsingin yliopiston tiedotteessa. Huuhtanen sai tutkimukselleen 5000€ kannustusapurahan Suomen Lääketieteen Säätiöltä.

Puolustusjärjestelmää voidaan tehostaa

Tulosten pohjalta voidaan ideoida uusia hoitoratkaisuja lääkityksen lopetusyritystä varten. Tutkimusryhmällä on jo kokemusta tällaisista lääkehoitokokeilusta.

– Viime vuonna julkaisimme lääkehoitokokeilumme, jossa täsmähoidon lisäksi tarjottiin puolustusjärjestelmää aktivoiva interferoni-alfa-hoito. Potilaat saivat tällä hoidolla aiempaa parempia vasteita, mikä voisi mahdollistaa suuremmalle osalle lääkkeettömän elämän, Huuhtanen sanoo.

– Tämän ja aiempien tulostemme pohjalta uskomme, että elimistön oma syöpäsoluihin kohdistuva puolustusreaktio täytyy saada käynnistettyä, jotta pystyisimme lopettamaan lääkehoidon suuremmalla osalla potilaista, kertoo translationaalisen immunologian tutkimusyksikön johtaja Satu Mustjoki Helsingin yliopistosta.

Tällä hetkellä noin 40 prosenttia KML-potilaista pystyy lopettamaan lääkityksen hyvän vasteen vuoksi.

Seuraavaksi tutkijat aikovat jatkoselvittää lääkkeenhoidon lopettamisen mekanismeja ja sitä, voisiko puolustusjärjestelmää tehostaa myös muissa syöpätyypeissä.

LL Jani Huuhtanen on hematologiaan erikoistuva lääkäri HUS Syöpäkeskuksesta ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta.

Huuhtanen sai tutkimukselleen 5000 € kannustusapurahan Suomen Lääketieteen Säätiöltä vuonna 2020.

Tutkimusta rahoittivat myös Euroopan tutkimusneuvosto (ERC), Suomen Akatemia, Syöpäsäätiö, Sigrid Juséliuksen Säätiö ja Signe ja Ane Gyllenbergin Säätiö. Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa iCAN Digital Precision Cancer Medicine -lippulaivahankketta.

Kannustusapuraha

Kannustusapuraha on tarkoitettu nuorille väitöskirjan tekijöille. Tutkija voi käyttää sen harkitsemallaan tavalla tutkimusta edistämään. Apurahan suuruus on 5 000 €/hakija.

Lue lisää apurahoista täältä.

Tue syöpätautien tutkimusta

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Naisilla yleisin syöpä on rintasyöpä, miehillä eturauhassyöpä. Monet syövistä ovat onneksi voitettavissa. Se kuitenkin vaatii jatkuvasti kehittyvää syöpätutkimusta ja laadukkaita hoitoja. Suomen Lääketieteen Säätiön kautta voit tukea suomalaista syöpätutkimusta.

Tue syöpätautien tutkimusta täällä.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen