Podcast | 25/10/2021

Tutkittua tietoa, kiitos! -podcastit pureutuvat kiisteltyihin aiheisiin

Suomen Lääketieteen Säätiön viime keväänä julkaisemien podcastien sarja on saanut tänä syksynä jatkoa uusista aiheista. Viime keväänä luotsattiin Tulevaisuuden lääketiedettä – tämän syksyn aiheet keskittyvät tutkittuun tietoon erityisesti kiistanalaisista aiheista. Tutkittua tietoa, kiitos! -podcastit ovat osa Tutkitun tiedon teemavuotta, jossa Suomen Lääketieteen Säätiö on yhteistyökumppanina.

Erityisesti podcastsarjan ensimmäinen jakso pitkittyneen koronan ja fibromyalgian samankaltaisuuksista kirvoitti runsasta keskustelua. Myöhemmin tänä syksynä ovat käsittelyssä myös muun muassa rokotukset ja ympäristöherkkyydet.

– Sarjan tarkoitus on ollut tarttua kiistanalaisiin ja keskustelua herättäneisiin aiheisiin, joten on odotettavaa, että myös palautetta tulee paljon, toteaa sarjan toimittaja Mari Heikkilä.

”Palautetta on odotetusti tullut paljon”

Asiantuntijoiden kanssa keskustellaan sarjassa paitsi siitä, mitä jo varmasti tiedetään, myös asioista, joihin ei vielä ole täysin valmiita vastauksia.

– Suomen lääketieteen Säätiö on lääketieteen tutkimuksen asialla ja haluaa siksi nostaa esiin myös aiheita, joissa tarvitaan lisää tutkimusta, Säätiön asiamies Jouni Lounasmaa.

Suomen Lääketieteen Säätiön julkaisemien podcastien ja artikkeleiden taustalla on kuitenkin aina tutkittua ja vertaisarvioitua tietoa.

– Esimerkiksi kroonisen väsymysoireyhtymän tarkkaa syntymekanismia ei vielä tunneta, joten keskustelussa nousee esiin myös tutkimusten pohjalta syntyneitä hypoteeseja. Niiden taustalla on kuitenkin tutkimustietoa ja tärkeää on, että keskustelua käydään tutkitun tiedon pohjalta, itsekin tutkijataustainen Heikkilä muistuttaa.

Kiistanalaisuus, erilaiset näkemykset ja hypoteesit sekä vanhan tiedon kyseenalaistaminen kuuluvat olennaisesti tieteeseen.

– Tiede on elävää. Se muuttuu sitä mukaa kun vanhaa tietoa haastetaan, uutta tietoa saadaan ja erilaisia hypoteeseja tutkitaan ja testataan. Siksi myös aiheiden ympärillä käyty keskustelu on arvokasta.

 

 

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen