Uutiset | 09/01/2023

Auttaisiko ulosteensiirto Chronin taudissa?

Chronin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, jonka tarkkaa tautimekanismia ei tunneta. Tiedetään kuitenkin, että tautia sairastavilla puolustusjärjestelmän toiminta on poikkeavaa ja suolistomikrobisto vaikuttaa taudin kehittymiseen. 

Taudin hoidossa käytetään tulehdusreaktota hillitseviä lääkkeitä, mutta usein käy niin, että tulehdusta ei saada kuriin ja joudutaan turvautumaan leikkaukseen. Siinä poistetaan tulehtunut osa suolistosta. On kuitenkin iso riski, että tauti uusiutuu.

LT Elina Jokinen tutkii, auttaisiko leikkauksen jälkeen annettu ulosteensiirto yhdessä lääkityksen kanssa estämään tai hidastamaan Chronin taudin uusiutumista. Yksittäisissä tutkimuksissa on jo aiemmin saatu lupaavia tuloksia ulosteensiirtojen käytöstä tulehduksellisissa suolistosairauksissa.  Ideana on, että terveen ihmisen ulosteen mukana siirtyvä suolistomikrobisto voisi palauttaa suoliston tasapainon ja hillitä tulehdusta.

”Toiveena on tutkimuksen avulla saada lisätietoa siitä, mikä on suolistomikrobiston merkitys Chronin taudissa ja tekijöistä, jotka liittyivät taudin nopeaan aktivoitumiseen uudelleen”, Jokinen kertoo.

Jokinen sai Suomen Lääketieteen Säätiöltä tutkimusapurahan vuonna 2022.

”Apurahan saaminen tuntui hyvältä. Toivon, että voin tutkimuksella lisätä ymmärrystä siitä, miten suolistomikrobiston muokkaaminen vaikuttaa Chronin taudissa ja voisivatko potilaat hyötyä ulosteensiirroista.”

Tutkimusapuraha päätoimiseen tutkijana työskentelyyn

Tutkimusapurahat mahdollistavat 6, 12 tai 24 kuukauden päätoimisen työskentelyn tutkimuksen parissa. Vuonna 2022 säätiö myönsi tutkimusapurahoja 40 tutkijalle, yhteensä 616 000 euroa. Säätiö myönsi kuuden kuukauden apurahan 15 lääkärille, yhteensä 213 000 euroa, 12 kuukauden apurahan neljälle lääkärille, yhteensä 108 000 euroa ja 24 kuukauden apurahan kahdeksalle lääkärille, 462 000 euroa. 

Lue lisää apurahoista.

Elina Jokinen

Suomen Lääketieteen Säätiö myönsi vuoden 2022 apurahahaussa LT Elina Jokiselle 15 000 euron tutkimusapurahan tutkimukselle “Ulosteensiirto leikkauksenjälkeisen Crohnin taudin hoidossa”.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen