Uutiset | 03/01/2023

Tutkimus selvittää, miten infektiot liittyvät dementiaan

LT Pyry Sipilä selvittää laajojen väestötutkimusten avulla infektioiden merkitystä dementian synnyssä.

Viime vuosien tutkimusten perusteella näyttää yhä vahvemmin siltä, että infektiot ovat yhteydessä lisääntyneeseen vaaraan sairastua dementiaan. Tutkijat ovat myös löytäneet useita viruksia ja bakteereita, joiden uskovat edesauttavan muistisairauksien syntyä. Esimerkiksi herpes simplex -virusta ja Porphyromonas gingivalis -bakteeria on epäilty Alzheimerin taudin laukaisijoiksi.

LT Pyry Sipilä on kollegoineen havainnut, että sairaalahoitoon infektion vuoksi joutuneilla ihmisillä on noin 1,5-kertainen vaara sairastua dementiaan. Tyypillisimpiä sairaalahoitoa vaativia infektioita ovat hengitystie- ja virtsatietulehdukset sekä ruuansulatuskanavan tulehdukset.

Sipilän tavoitteena on päästä selville, mistä tämä ilmiö johtuu.

”Vielä ei ymmärretä, voivatko infektiot todella nopeuttaa dementian kehittymistä tai saada sen aikaan. Siksi on tärkeää saada lisää ymmärrystä infektioiden ja immuunijärjestelmän roolista. Sitä kautta voi mahdollistua myös uusien hoitojen kehittäminen”, Sipilä sanoo.

”Vuoden post doc -kausi Oxfordin yliopistossa oli oikein mukava. Siellä oli kiva tutkimusyhteisö ja sain hyödyllisiä verkostoja.”

Tue muistisairauksien tutkimusta

Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta. Joka vuosi 14 500 suomalaista sairastuu muistisairauteen. Tule mukaan tukemaan tutkimusta koko kansan terveyden parantamiseksi. Lahjoita muistisairauksien tutkimukseen täältä.

Pyry Sipilä

Dosentti Pyry Sipilä, Helsingin yliopisto, sai Lääketieteen Säätiötä palaavan tutkijan apurahan tutkimukselleen Infektiot dementiaan johtavien tautiketjujen osana. Apurahan arvo oli 50 000 euroa

Palaavan tutkijan apuraha on tarkoitettu ulkomailta Suomeen palaavalle tutkijalle. Vuonna 2022 säätiö myönsi kolme palaavan tutkijan apurahaa, yhteensä 150 000 euroa.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen