Uutiset | 19/12/2022

Metabolinen oireyhtymä voi lisätä suun tulehdusten riskiä

Hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin taustalla on hampaiden pinnalle kerääntynyt bakteeripeite, joka aiheuttaa aluksi ientulehduksen oireita. Mikäli tilanteeseen ei puututa, tulehdus voi levitessään vaurioittaa syvempiä kudoksia aiheuttaen syventyneitä ientaskuja ja luukatoa.

”Vaikka hampaiden ympärillä olevat ientaskut ovat syviä ja tulehtuneita, oireita ei välttämättä ole. Suussa voi olla pinta-alaltaan tennispallon kokoinen tulehdus eikä ihminen edes huomaa sitä”, HLL Paula Tegelberg kertoo.

Tegelberg tutkii väitöstyössään metabolisen oireyhtymän ja sen eri komponenttien yhteyttä parodontiittiin. Tiedetään, että lihavuus voi aiheuttaa elimistössä matala-asteisen tulehduksen. Sellainen jyllää myös hampaiden kiinnityskudossairaudessa. Näyttäisi siltä, että jo lievästi kohonneet paastoglukoosiarvot ovat yhteydessä parodontaali-infektion merkkeihin.

Tegelbergin tavoitteena on lisätä hammas- ja yleislääkärien tietoisuutta metabolisten sairauksien yhteydestä parodontiittiin.

”Toiveena on, että lääkärit ohjaisivat herkästi hammaslääkärin tutkimuksiin potilaat, joilla on metabolinen oireyhtymä. Koko terveys hyötyy siitä, jos suu on mahdollisimman infektiovapaa.”

”Toiveenani on tutkimuksen avulla lisätä tietoisuutta metabolisen oireyhtymän yhteydestä suun laaja-alaiseen infektiotautiin, parodontiittiin.”

HLL Paula Tegelberg

HLL Paula Tegelberg sai Suomen Lääketieteen Säätiön kannustusapurahan tutkimukselleen “Metabolisen oireyhtymän ja sen eri komponenttien yhteys parodontaali-infektioon”.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen