Uutiset | 16/01/2023

Siedätyshoito voi lievittää lapsen kananmuna-allergiaa

LT Lotta Kinnunen tutkii kananmunasiedätyshoitoa, jolla pyritään lieventämään allergiaoireita ja kasvattamaan sietokykyä kouluikäisillä lapsilla.

Lapsen vaikea kananmuna-allergia hankaloittaa koko perheen elämään, sillä kananmunaa on monissa ruoissa ja sen välttäminen on hankalaa. Pahimmillaan kananmunaa sisältävän ruoan nauttiminen voi johtaa voimakkaasti allergisella lapsella anafylaksiaan eli vakavaan äkilliseen yliherkkyysreaktioon.

LT Lotta Kinnunen tutkii kananmunasiedätyshoitoa, jolla pyritään lieventämään allergiaoireita ja kasvattamaan sietokykyä kouluikäisillä lapsilla. Hoidossa annetaan kananmunaa aluksi tarkoin määritetty hyvin pieni annos ruoan joukossa. Annosta lisätään lapsen sietokyvyn mukaan vähitellen kunnes päästään ylläpitoannokseen.

”Ensimmäiset annokset annetaan sairaalassa valvotusti. Tämän jälkeen perheelle annetaan tarkat ohjeet siitä, miten paljon kananmunaa sisältävää tuotetta annetaan ja miten annosta lisätään”, Kinnunen kertoo.

Siedätyshoitoja on tutkittu kansainvälisesti lasten ruoka-aineallergioiden, kuten maitoallergian hoidossa. Kokemukset ovat olleet hyviä. Vielä tarvitaan kuitenkin lisää tietoa hoidon turvallisuudesta. Kinnunen toivoo, että lisääntyvän tutkimustiedon myötä siedätyshoito saataisiin tulevaisuudessa käyttöön kananmuna-allergian hoidossa.

”Perheen kuormitus ja stressi vähenisivät, kun ei tarvitsisi jatkuvasti tarkkailla ruokia ja pelätä anafylaktista reaktiota.”

”Ruokien siedätyshoidot ovat vielä kokeellista hoitoa, mutta toiveena on, että tutkimusten, kokemuksen ja hoidon kehittymisen myötä ne voitaisiin ottaa hoitovalikoimaan. Lapsen vaikea allergia kuormittaa perheitä.”

Tutkimusapuraha päätoimiseen tutkijana työskentelyyn

Tutkimusapurahat mahdollistavat 6, 12 tai 24 kuukauden päätoimisen työskentelyn tutkimuksen parissa. Vuonna 2022 säätiö myönsi tutkimusapurahoja 40 tutkijalle, yhteensä 616 000 euroa. Säätiö myönsi kuuden kuukauden apurahan 15 lääkärille, yhteensä 213 000 euroa, 12 kuukauden apurahan neljälle lääkärille, yhteensä 108 000 euroa ja 24 kuukauden apurahan kahdeksalle lääkärille, 462 000 euroa. Lue lisää tutkimusapurahoista täältä.

Lotta Kinnunen

Suomen Lääketieteen Säätiö myönsi vuonna 2022 LT Lotta Kinnuselle tutkimusapurahan tutkimukselle “Kananmunansiedätyshoito 6-16 -vuotiaille kananmuna-allergisille lapsille”. Apurahan suuruus oli 60 000 euroa.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen