Uutiset | 02/12/2020

Kun syöpäsolujen signaalireitit selviävät, voi löytyä uusia lääkkeitä

LT Otto Kauko tutkii, mitkä muutokset solujen kasvua säätelevässä signaalijärjestelmässä ovat tärkeitä syöpäsoluille.

Elimistön solut tarvitsevat kasvaakseen ympäristöstään signaaleja kasvutekijöiltä. Syövässä tämä signaalijärjestelmä on häiriintynyt. Solut alkavat kasvaa itsekseen ja jakautua holtittomasti, kasvutekijöistä riippumatta.

Yksi tärkeä kohta on ribosomien synteesi.

Otto Kaukon mukaan solujen kasvuun liittyviä signaalireittejä on monia, mutta niissä on tiettyjä pullonkauloja, joita hän tutkii.

”Yksi tärkeä kohta on ribosomien synteesi. Ribosomeja tarvitaan aina valmistettaessa proteiineja eli ilman niitä solut eivät pysty kasvamaan.”

Fosforylaatiot ovat välttämättömiä syövän kasvulle

Soluja kasvuun patistavat signaalit etenevät usein fosforylaatioiden kautta. Kauko selvittää, mitkä fosforylaatiot ovat välttämättömiä syövän kasvulle. Tavoitteena on löytää syöpäsolujen heikot kohdat.

”Haluan löytää jotain, millä olisi terapeuttista tai diagnostista arvoa. Olemme jo havainneet fosforylaatioita, joiden poistaminen vaikuttaa solun kasvamiseen”, Kauko kertoo.

Haluan löytää jotain, millä olisi terapeuttista tai diagnostista arvoa.

Syöpäsolujen kasvuun liittyvä tutkimus on tärkeää, sillä sitä kautta voidaan löytää uusia lääkehoidon kohteita.

Kauko oli  pari vuotta tutkijatohtorina Tukholman Karoliinisessa yliopistossa, jossa teki fosforylaatioihin liittyvää perustutkimusta. Tämän jälkeen hän oli puolitoista vuotta Cambridgen yliopistossa . Postdoc-kaudet ulkomailla toivat kokemusta ja antoivat hyviä eväitä. Nyt tutkimus jatkuu Suomessa.

”Perustutkimus on haastavaa ja mielenkiintoista. Saa talloa uusia polkuja ja koko ajan tulee jotain mielenkiintoista eteen. Ei voi etukäteen tietää, mihin tutkimus vie.”

Otto Kauko

Sai säätiön Palaavan tutkijan apurahan marraskuussa 2020.

Työ: Tutkijatohtori, Helsingin yliopisto.

Koulutus: LT 2017, Turun yliopisto.

Harrastukset: ulkoilu ja sienestäminen, rakentelu, lenkkeily, perheen kanssa harrastaminen.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen