Uutiset | 02/05/2021

Suomen Lääketieteen Säätiön apurahahaku käynnistyi – tänä vuonna teema-apurahat suunnataan uusiin tutkimusavauksiin

Suomen Lääketieteen Säätiön vuosittainen apurahahaku on käynnissä 1.5.–31.5. Apurahoja tieteellisen tutkimuksen edistämiseksi jaetaan tänäkin vuonna yli kahden miljoonan euron edestä.

Suomen Lääketieteen Säätiö on vuonna 2021 varannut 100 000 euroa jaettaviksi uusiin tutkimusavauksiin korkean riskin tutkimushankkeissa. Säätiö haluaa näin luoda valmiuksia valmistautua tulevaan.

– Halusimme tarjota rahoitusta tutkijalähtöisiin hankkeisiin laajan kattoteeman alla, johon voi mahtua monenlaisia uusia tutkimusaiheita tulevaisuuden terveysuhista niitä ratkaiseviin teknologioihin ja diagnostiikkaan. Tutkijalähtöisten, akateemisista kysymysasetteluista kumpuavien tutkimusten tekeminen on tärkeää, sillä nämä tutkimukset voivat vastata moniin sellaisiin potilaan kannalta hyvinkin oleellisiin kysymyksiin, jotka eivät muutoin saisi huomiota, kertoo Suomen Lääketieteen Säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Klaus Elenius.

Myönnettävät apurahat on tarkoitettu erityisesti lääketieteen opiskelijoille ja uransa alussa oleville lääkäritutkijoille lääketieteellisesti merkittäviin uusiin tutkimusavauksiin.

Suomen Lääketieteen Säätiö jakaa tutkimusapurahoja kaikille lääketieteen aloille. Viime vuonna Säätiön apurahoja myönnettiin eniten syöpäsairauksien, lastentautien ja tartuntatautien tutkimukseen. Apurahoja jaettiin ennätysmäärä – yhteensä 2 432 000 euroa 183 tutkijalle ja tutkimushankkeelle.

– Viime vuonna juhlimme Lääketieteen Säätiön 60-vuotista historiaa ja lääketieteen tähänastisia saavutuksia. Nyt käännämme katseemme taas vahvasti Säätiön ja lääketieteellisen tutkimuksen tulevaisuuteen, Elenius kertoo.

Tutkimuksella tehdään tulevaisuuden terveyttä

Viime vuonna korona nosti lääketieteen ja rokotetutkimuksen kansainvälisesti valokeilaan. Myös Säätiö kohdisti rahoitusta koronatutkimukseen ja korosti apurahahaussaan tulevaisuuden terveysuhkia ja lääketieteen mahdollisuutta ratkaista tulevia haasteita aina tartuntataudeista ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin.

Suomen Lääketieteen Säätiö on yksi Suomen merkittävimmistä lääketiedettä tukevista säätiöistä.

Säätiön tärkeimpänä tavoitteena on varmistaa, että resursseja tutkimuksen tekemiseen riittää myös jatkossa.

– Tulevaisuuden terveys tehdään jo tänään tukemalla laadukasta lääketieteellistä tutkimusta ja työtä terveytemme edistämiseksi. Uskomme, että erityisesti nuorten lääkäreiden ja uusien tutkijasukupolvien tukeminen on tulevaisuuteen varautumista mitä suurimmassa määrin, Elenius lisää.

Suomen Lääketieteen Säätiön apurahat ovat haettavissa 1.5.–31.5.2021. Haettavana on Suomen Lääketieteen Säätiön tutkimus-, kannustus ja eka-apurahat, palaavan tutkijan, tutkimusryhmän perustajan ja uusien tutkimusavausten apurahat sekä Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin kannustusapurahat. Rahoituspäätökset julkistetaan 19.11.2021.
Lue lisää apurahoista ja hakuohjeista täältä.

Vuonna 1960 perustettu Suomen Lääketieteen Säätiö tukee suomalaista lääketieteellistä tutkimusta ja koulutusta vuosittain jaettavin apurahoin ja palkinnoin. Lääketieteen Säätiö on merkittävä lääketiedettä tukeva yksityinen säätiö ja selvästi suurin niistä säätiöistä, jotka tukevat nuoria tutkijoita kaikilta lääketieteen aloilta.

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen