Uutiset | 01/05/2024

Suomen Lääketieteen Säätiön apurahahaku käynnistyi – jaossa yli kaksi miljoonaa euroa lääketieteen tutkimukseen

Suomen Lääketieteen Säätiön vuosittainen apurahahaku on käynnissä 1.5.–31.5.2024. Apurahoja tieteellisen tutkimuksen edistämiseksi jaetaan tänäkin vuonna yli kahden miljoonan euron edestä.

Suomen Lääketieteen Säätiö jakaa tutkimusapurahoja kaikille lääketieteen aloille. Myönnettävät apurahat on tarkoitettu erityisesti lääketieteen opiskelijoille ja uransa alussa oleville lääkäritutkijoille lääketieteellisesti merkittäviin uusiin tutkimusavauksiin.

– On tärkeää, että apurahoja on tarjolla tutkijanuran alkuvaiheesta lähtien. Vaikka alussa summat ovat pieniä, niiden merkitys on suuri. Ne kertovat nuorelle lääkärille, että hänen työtään arvostetaan, kertoo Suomen Lääketieteen Säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Katriina Aalto-Setälä.

Säätiö myöntää vuosittain apurahoja yli 100 tutkijalle yhteensä yli kahden miljoonan euron edestä. Uransa alkuvaiheessa oleville tutkijoille on tarjolla muun muassa Eka-apuraha ja kannustusapuaraha. Lukumäärällisesti eniten apurahoja myönnetään tutkijanuran alkutaipaleelle.

– Vain tukemalla nuoria lääkäreitä tutkimuksen pariin — mieluiten jo ensimmäisinä opiskeluvuosina — saamme uusia tutkijasukupolvia ja tutkimusryhmien vetäjiä. Harva hyppää mukaan tutkimustyöhön siinä vaiheessa, kun toimii esimerkiksi jo ylilääkärinä ja kliininen työ painaa päälle. Kipinä pitäisi sytyttää riittävän aikaisin, Aalto-Setälä sanoo.

Säätiön suurimmat apurahat on kohdennettu isommille tutkimushankkeille ja kokeneemmille lääkäritutkijoille. Tällaisia apurahoja ovat muun muassa tutkimusryhmän perustajan apuraha sekä apurahat uusiin tutkimusavauksiin.

Tutkimuksella tehdään tulevaisuuden terveyttä

Lääkärien osuus lääketieteellisessä tutkimuksessa on viime vuosina vähentynyt. Kehitys on huolestuttava.

– Lääkäreitä tarvitaan, jotta tutkimuksen yhteys kliiniseen työhön säilyy. Vaikka Suomessa on hyvät mahdollisuudet tehdä lääketieteellistä tutkimusta, ainutlaatuiset potilasrekisterit ja hyvä tutkimusinfrastruktuuri, ilman rahoitusta mikään ei etene, Aalto-Setälä sanoo.

Säätiön vuonna 2023 tekemän selvityksen mukaan kliinisen työn kuormitus on koronapandemian jälkeen monilla lääkäreillä kasvanut eikä tutkimukselle jää aikaa.

– Apurahat ovat tärkeitä, sillä ne mahdollistavat tilapäisen irtautumisen potilastyöstä ja keskittymisen tutkimukseen.

Suomen Lääketieteen Säätiön apurahat ovat haettavissa 1.5.–31.5.2024. Haettavana on Suomen Lääketieteen Säätiön tutkimus-, kannustus ja eka-apurahat, palaavan tutkijan, tutkimusryhmän perustajan ja uusien tutkimusavausten apurahat sekä Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin kannustusapurahat. Rahoituspäätökset julkistetaan marraskuussa.

Lue lisää apurahoista ja hakuohjeista täältä.

Lue myös:

Lahjoita lääketieteen tutkimukseen